1980 darbesinde Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri Nasıl Kurtuldu?

1980 darbesi sonrası darbe yönetimi İstanbul Boğazı çevresinde bulunan özel sektöre ait binaların yıkılıp bunların halka açık yerler yapılması talimatını vermiş ve buna uygun şekilde Askerlerin başlarında durduğu işçiler dozerler ile önüne gelen her yapıyı yok ediyordu.

Fenerbahçe’ye ait Faruk Ilgaz Tesisleri de sahilin en güzel yerlerinde bulunmakta. Darbeciler hiçbir kurum ayrımı yapmadan yapıları yok ederken Fenerbahçe’li yöneticiler binalarını yıktırmak istemiyor fakat ne yapacaklarını da bilemiyorlardı. Zira karşısında elinde silahları olan bir güç var ve kimseyi dinlemiyorlardı.

Fenerbahçeli yöneticiler hemen Ordu’da Fenerbahçeli bir komutan bulup dertlerini anlatma çabasındaydılar. Aranan Fenerbahçeli General zamanın Selimiye Kışlası’nın ( Ya da Bir Askeri Okul, tam hatırlayamıyorum) Komutanı olan bir General. General kendisinin hiçbir şey yapamayacağınız, zira alınmış bir karar olduğunu, buna kendisinin de karşı çıkamayacağını söylemiş fakat bir başka çarenin olacağını Fenerbahçeli yöneticilere iletmiş.

General, Fenerbahçeli yöneticilere Faruk Ilgaz Tesislerinin önüne bir Atatürk büstü yaptırmalarını önerdi. Siz büstü yaptırın ben de yarın gelip o büstün açılışını yapacağım diye kendilerine söyledi.

Aynı gün Atatürk büstü yapıldı ve ertesi gün General gelip büstün açılışını yaptı. Tabi bir generalin açılışını yaptığı bir büstü, Özellikle Atatürk büstünü bir başka komutanın yıkamayacağını bildiği için yıkım ekibinde eş rütbedeki general hiçbir şey yapamadan Fenerbahçe tesislerini es geçmiştir.

* Bu anıyı Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz’den dinledim. Kendisini görürseniz bir de o anlatsın.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*