Gerçek kişi işyeri açılış işlemleri

Gerçek kişi işyeri açılış işlemleri nelerdir ?

Gerçek kişilerde işletme kuruluş işlemleri. Gerçek kişi işletmesi kurmak için hazırlamamız gereken evraklar;

 

  1. Nüfus cüzdan sureti, bunun muhtardan olması isteniliyor, şayet muhtardan almayı unutmuşsanız fotokopisini ilgili vergi dairesinin müdürüne “ aslı gibidir           kaşesi bastırdıktan sonra sicil memuru herhangi bir itirazda bulunmazlar.
  2. İkametgâh ilmühaberi, ( muhtardan alınacak ),
  3. Noter onaylı imza sirküleri,
  4. İşyeri kendinize ait ise tapu fotokopisi, şayet kiralamış iseniz kira kontratının bir adet fotokopisi
  5. İşe başlama bildirim formu, ( Bu form vergi dairesinden alınacak, isterseniz online şekilde de doldurup çıktısını alabilirsiniz )

 

http://www.gib.gov.tr/dilekce/dilekce.html adresinde yer alan bağlantıdan işe başlama bırakma bildirimi adındaki formu doldurabilirsiniz..

 

       Bütün bu evrakları hazırladıktan sonra vergi dairesine gittiğimizde yapacağımız ilk iş müdür yardımcısına gidip bir adet paraf almaktır. Direkt olarak evrak kayıt servisine giderseniz büyük ihtimalle sizin evraklarınızı düzenleyip ( belirli bir düzene sokup ) müdür yardımcısından imza almanızı isteyecektir. Daha sonra evrak kayıt servisinde yeni açılış olduğunuzu bildirip evrak kayıttan size bir numara verip dilekçenize bir adet kaşe basacaktır. Daha sonra size bir vergi kimlik numaranızı vermek üzere sicil servisine gönderecekler. Esasında gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası vergi kimlik numaranız olmasına karşın vergi dairelerinde hala vergi numaraları ile işlem görülmektedir. Sicil servisine gittiğinizde işyeri size aitse herhangi bir sorun yok. Hemen sizin kaydınızı yapıp size işyerinize gitmenizi arkadaşların ( yoklama memuru ) en kısa sürede işyerinize geleceğini söyleyeceklerdir.

 

Şayet işyeri size ait değil ve kiracı iseniz bu sefer sicil servisinde işyerinize ait kira tutarınız üzerinden damga vergisini yatırmanızı isteyecekler. Burada dikkat etmeniz gereken çeşitli unsurlar var. Şayet kira kontratında kiracı ve kiraya veren dışında herhangi bir kefilinde imzası varsa sizden daha fazla damga vergisi alacaktır. Şimdi bunu örneklerle açıklayalım.

 

İşyeri kiranızın 1.000 Tl brüt olduğunu varsayalım. Çok önemli not: Şayet kira kontratınızın üzerinde yer alan kira tutarının yanına Brüt ibaresini yazmazsanız 1.000 TL net kira tutarının brüt tutarını hesaplayıp ona göre damga vergisi alıyorlar. Gerçi bu çok büyük bir meblağ olmasa dahi ileride ödeyeceğiniz muhtasar beyanname ile kira stopajında ah ve dahi vah etmenize neden olabilir.

 

1000      kira bedelinizden sadece iki imza varsa Binde 1,5 oranında bir damga vergisi alacaklar bu da 1.000 *12 * 0,0015 = 18 Tl , damga vergisi yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır. Esasında sadece bir tane 18 Tl ödemeniz gerekirken işini bilmeyen memurlar size hem işyeri sahibi hem de kiracı yani sizin adınıza ödeme yapmanızı isterler ki bunu yapan çeşitli vergi daireleri vardır. Bkz: hocapaşa vergi dairesi, hiç itiraz etmeden 36 Tl nizi ödeyip çıkın, hiç uğraşmayın derim. Şayet bu kira kontratında bir de kefil olsaydı ödeyeceğiniz tutar 1.000 * 12 * 0,0075 = 90 Tl olacaktı ki bunu da iki kere ödettirirlerse boşu boşuna 180 TL cebinizden çıkacak.  Bu damga vergisini de hadi ben gidip ödeyeyim derseniz ödeyemiyorsunuz orada bir memur size damga vergisi beyannamesi verecek orada yer alan bilgilere yıllık brüt kira tutarını yazacaksınız, ekine de kira kontratını ekledikten sonra bu bayan size bir tahakkuk verecek daha sonra o tahakkuku, 18 Tl yazan tahakkuku, vezneye ödeyeceksiniz, daha sonra bu dekontun bir nüshasını sicil bölümüne vermiş olduğunuz 5 tane evrakın altına yerleştirip 6. evrak olarak dosyada yerini alacaktır.

 

Bütün bunları yaparken bütün evraklardan 2 tane hazırlayıp evrak kayıttan geçirirken bir nüshasını da kendinize almayı unutmayınız. Bütün bunları hazırladık peki bu evrakları ne zaman vergi dairesine vereceğiz? Burası devlet dairesi elbette ki kafamıza göre veremeyeceğiz. En kesin çözüm dilekçede işe başlama tarihinizi vergi dairesine gittiğiniz tarihten ertesi güne yazarsanız çok iyi olur. Yani bugün günlerden 31 Mart 09 işe başlama tarihine 01 Nisan 09 yazarsanız çok daha iyi olur. Esasında kanun önünde işe başladıktan sonra 10 gün içerisinde bildirme hakkınız var ama bu vergi dairelerinde olaylar bazen memurdan memura değiştiği için çokta fazla üstüne gitmemek lazım.

 

Daha sonra işyerimize gidip yoklama memurunun ( yukarıda bahsetmiştik ) işyerimize gelmesini bekliyoruz. Şayet işyeriniz hazır değilse yoklama memuru geldiğinde işyerinizin açılış işlemini yapmayabilir. Misal bir ayakkabı dükkânı açacaksınız bu ayakkabı mağazasında tabela dışında hiçbir şey yoksa yoklama memuru bu işlemi bekletebilir. Bu yüzden işyerinizin işleyebilecek bir durumda olması gerekmektedir. Yoklama memuru geldiğinde size, işyerinizin kira tutarını tekrar sorar, kontrattakini söyleyin, daha sonra işyerinde bulunan çeşitli malzemeleri yazar, bu işyerinde 2 masa, 2 bilgisayar,2 kitaplık var, kirası şu kadar olmakla birlikte mülk sahibinin adı şudur, 130 metrekare olan bu işyeri gibi çeşitli notlar alır. Ayrıca işyerinde çalışan ssklı işçi olup olmadığına bakar, bunu yazar. Şayet işyerinde çalışan işçinizi ssklı olarak belirtirse ve bunu sskya siz bildirmezseniz vergi dairesi bunu sskya gönderdiği için Dakka bir gol bir ceza yeme durumunda kalabilirsiniz.

 

Yoklama memuru size bir yoklama fişi adında bir kağıt bırakacak, siz bu yoklama fişini ve kırtasiyeden almış olduğunuz bir boş vergi levhası ile birlikte vergi dairesine gidip vergi levhanızı onaylatmak zorundasınız Vergi levhasına, işyeri unvanınızı, adres bilgilerinizi, gelir vergisi mükellefi olduğunuzu, vergi dairenizi ve işe başlama tarihinizi ( yoklama fişi üzerinde yazar ) vergi dairesinde sicil servisinin yolunu tutarsınız. Burada vergi levhanızı onaylattıktan sonra huzurla işyerinize dönebilirsiniz. Ama sakın defterinizi tasdik ettirmeyi unutmayın.

 

İşyerinizi açtınız diye seviniyorsunuz fakat daha bitmedi, yapmış olduğunu işleri kaydedeceğiniz işletme defterini kırtasiyeden alıp, notere götürüp tasdik ettirmeniz gerekmektedir. Bunu da işe başlamadan önce yapacaksınız yani o vergi dairesine vermiş olduğunuz dilekçe tarihinden önce olmalı. Örnekle açıklayalım. Bugün 31 Mart 2009, işe başlama tarihi 1 Nisan 2009 olduğuna göre sizin işe başlama tarihinden önce yani en geç bugün bu işletme defterini onaylatmanız gerekmektedir. Bu defteri onaylatmak için vergi levhasına gerek olmadığını söylemeliyim. Notere gidin o halleder.

 

Peki, masraflar ne kadar olur?

 

Esasında harcayacağınız bütün tutarlar şunlardır,

Muhtasardan ikametgâh ve nüfus cüzdan suretleri, noterden imza sirküleri, kira kontratı için vereceğiniz damga vergisi, notere vereceğiniz işletme defteri tasdik ücreti. Noterin tasdikleşeceği işletme defteri sayfa sayısına göre tutarı değişmekte ya 15 sayfa ya da 50 sayfa olanı onaylatmalısınız. Şahsi fikrim 15 sayfa çoğu kişiye yeterde artar bile.15 sayfalık defterin onay tutarı en fazla 30 tl falandır.

 

Ayrıca her ay kdv, üç ayda bir geçici vergi, üç ayda bir muhtasar beyanname, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundasınız. Şayet işyerinizde çalışan sayısı 10 kişi ya da daha fazla olursa muhtasar beyannameyi aylık vermek zorundasınız. KDV için 12 *16,90, muhtasar için 4*16,90, geçici vergiler için 4*26,50, yıllık gelir vergisi 1* 35,00 toplamı 411,40 Tl, yani hiçbir iş yapmasanız dahi bir sene içinde sizin cebinizden çıkması gereken tutar budur. Ayrıca bağ kura kayıtlı olmalısınız, iş çalıştırmaya başladığınızda sskya gerekli bildirimleri yapmalısınız. Tabi ayrıca bütün bu işlemleri yapması için muhasebecinize bir ücret ödemelisiniz.

 

Gelir vergisi mükellefleri için vergiler kademeli şekilde artmaktadır %15 ile başlayan işletmeler belirli limitlerle artmaktadır. Çok fazla kar elde edeceğinizi düşünüyorsanız sabit oran olan kurumlar vergisi mükellefiyeti açmanızı yani bir limited şirket kurmanızı öneririm.

 

Bütün bunların dışında bilgi almak istiyorsanız bana soru sormaktan çekinmeyiniz.

 

http://entelektuel.com/iletisim/

 

Kadir

S.m.m.m.

 

www.entelektuel.com

 

Bütün bunları uydurmadığımı görmeniz içinde size kaynak gösteriyorum.

 

http://turmob.org.tr/turmob/basin/M47.501.doc

 

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/html.asp?id=4620

 

http://www.ivdb.gov.tr/pratik/oranlar/alti.htm

 

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/ticari_kazanc_2007.pdf

 

 

Öncelikle bu yazının site formatına uygun olmadığını düşünüyorum.Fakat bu düşüncemi ülkedeki vergi mükellefiyeti olmanın ne kadar karmaşık olduğunu göz önüne koyma açısından site içeriği ile aykırı bir durum olmadığı kanaatine vardım.

 

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

18 comments

  1. Oğuzhan diyor ki:

    Selamlar. Ben avukatım. avukatın vergi açılışı için de aynı işlemleri mi yapması gerekir?

  2. metin diyor ki:

    herkese teşekkürler

  3. ersin diyor ki:

    geçen ıhlamur kuyu vergi dairesine gittin bu kadar suratsız insanı bu kadar yüzünde bi kasık insanlık olmayan insanı yanyana kyup nasıl bulnmuşlar hayret ettim seçmece memur dur garanti bunlar harbiden bişiy soracaklar bna diye sırtını dönüyo baylar byanlar

  4. halil diyor ki:

    2009’da yazılmış olmasına rağmen bugün hala çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmayı yapan Sn. Kadire teşekkürler.

  5. […] gereken en önemli “şey” içeriğinizin orjinal olmasıdır. Örnek olarak “işyeri açılış”  için yazdığım yazı ile bir kişi kendisini maliye nezdinde vergi mükellefi yapabilir […]

  6. Bezgin diyor ki:

    Kayıtdışı ekonomiden, vergi kaçağından dert yanan bir devlet şu bilgileri neden kendi sitesinde yayınlamaz anlamıyorum. e-devlet diye milyonlarca dolar para harcadılar, fakat daha temel bilgileri derli toplu yayınlamaktan acizler. Bürokrasi bir rant aracı olmamalıdır, vatandaşa en kolay en hızlı hizmet olmalıdır. Bu devlet ürettiği bürokrasiyi derli toplu belgelemiyor, millet uğraşsın tırmalaya tırmalaya öğrensin istiyor, nedir bu mantık? Bir mühendise verseler şemalarla oklarla 15-20 sayfada tüm işyeri açılış işlemlerini belgeler, herkesin anlayacağı şekilde, bunu bir devlet memurunun yapması çok mu zor?

  7. berat ertürk diyor ki:

    başka bir kurumda sigortalı çalıştıgım için soruyorum…

  8. berat ertürk diyor ki:

    gerçek kişi firması için bağkura kayıt şartmıdır?

  9. […] http://entelektuel.com/gercek-kisi-isyeri-acilis-islemleri/ AKPC_IDS += "365,";Popularity: 1% [?] Tags: açılış için gerekli evraklar, gerçek kişi, gerçek kişi açılış işlemleri, gerçek kişi işyeri açılış evrakları, işyeri açılış […]

  10. eray usta diyor ki:

    çok teşekkürler bu bilgiler çok işime yarayacak :)

  11. emrah diyor ki:

    1982 karabük dogumluyum burada 70 metre kare dükkan açacagım işçide çalıştıırmıcam neler yaptırmamı tavsiye edersiniz mali açıdan ilk dükkanım fazla anlamıyorum bu işlerden

  12. olcay diyor ki:

    ya ben bi su bayiliği açtım zaten yeni açmışım iş yok bide maliyeyle ugraşmıyım dedim ama vazgeçtim vergj levhası almaktansa onlarla ugraşmak daha kolay mış.TEŞEKKÜRLER BİLGİLERİN İÇİN!

  13. edip şen diyor ki:

    1985 yozgat maliyesi ilanla memur arıyor.gittim.ne mezunusun dediler.askerliğini yapmış lisans diplomalı akademinin iktisat-maliye bölümü mezunuyum dedim.kardeşim biz lise mezunu arıyoruz dediler.

  14. RECEP diyor ki:

    Maliye Dedikleri
    Han duvarlarından soğuk,
    Mahkeme duvarlarından da
    Karakollar daha sıcaktır,onlardan,
    Buz gibi duygusuz insanlar
    Hep bir araya gelmişler,
    Adına da Maliye demişler,
    Buzdan soğuk insanlar,
    Bir araya gelmişler,
    Gelmişler de ne olmuş,
    İyileri ezmişler,
    Sakın çalışma demişler,
    Demişler de ne olmuş,
    Hazine bomboş olmuş,
    Fakirin halinden ne anlar,
    Zenginin karnı tokmuş,
    Vatan,Millet,Sakarya,
    Kafeste öten kanarya,
    Doyurmuyor fakiri,
    ADAPAZARI-İSTANBUL hattı,
    Tüm trenler bize var ya,
    Cep delik,cepken delik
    Dokunmayın kimselere,
    Ekabirler bana nelik,
    Ne önemi var çocuklar açmış,
    Yerlermiş sabah,akşam hedik,
    Çok şükür öğlenleri,çay,simit yedik,
    Olur işler böyle GEDİK,
    ERİLMEZ,artık YETER DEDİK.

    Münevver Erilmez

  15. amarat diyor ki:

    Esasında vergi dairesinde çalışanların özel sektörden insanların olmaması için hiç bir neden yok biliyor musun ?
    Esasında çok daha faydalı olur.

  16. ozkann diyor ki:

    vergi daireleri neden suratsız insanlarla doludur,
    içeri giriyosunuz herkes gözlerini kaçırıyor, bana sormasınlar diye..
    bankada böyle, hastanede böyle, vergide böyle..
    bu insanların bu mutsuzluğu suratsızlığı nedir,
    özel sektör buraya da el atsın dicem ama o kdar da değil derler dimi..
    kpss ile atanan genç nesil umarım vergi dairelerinde güleryüzlü hizmet gibisnden şeylere inanıyodur..

  17. […] Gerçek kişi işyeri açılış işlemleri […]

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*