Gerçek kişilerin odalara kayıt olma zorunlulukları.

Gerçek kişiler ito ya kayıt yaptırmak zorunda mı? Eğer zorundaysa önce vergi dairesine mi yoksa sicile mi kayıt yaptırmak gerekiyor? Birde isletme defteri dışında damga defteri de onaylatmak gerekiyor mu?
Yardımlarınız için teşekkür ederiz.

El Cevap: Gerçek kişilerin İTO’ya kayıt olma zorunluluğu yoktur. Şirketler zaten daha kuurluşlarını bile buradan yapmakta. Daha sonra Vergi dairesinde işlemleri başlatmaktadırlar. Zorunda olmadıkları için önce hangisine kayıt olması gerektiği sorusu burada geçersiz kalıyor.

İşletme defteri dışında damga vergisi onaylatmak gerekmiyor. Fakat bu genel bir cevap. Örneğin sizin yapmış olduğunuz iş nedeniyle damga vergisi mükellefiyeti tesis etmeniz gerekebilir. Fakat işletmeler kuruluşta işletme defteri dışında hiç bir defteri tasdik ettirmezler.

Fakat siz ihracat yapıyorsunuzdur ve yurtdışında bulunan fuarlardan destek almak istiyorsunuzdur. Kosgeb’in teşviklerinden yararlanmak istiyorsunuzdur. O zaman çeşitli kurumlar sizden ticaret odası üyeliği istemektedirler.

Büroda çalışırken ihracata başlayacak bir firma için ticaret odasına kayıt yaptırmıştık. İki ortaklı olduğu için noterden bir belge var. İşte biz şu şu iki kişi şu ünvan altında şu vergi numaraları ile iş yapmaktayız diyerekten.

Not: Mevzuatımız o kadar karışıktır ki bir firmanın faaliyeti başka firmalara benzemeyip farklı cevaplar olabiliyor. Ben burada size genel olarak cevap verdim. Lakin işletmeniz hizmet sektöründe ve sözleşme yapmanız gereken işlemler oluyorsa o zaman damga vergisi vermelisiniz.

Ayrıca korkmanıza gerek yok. Zira damga vergisi beyannameleri artık sadece damga vergisinde ödemesi doğduğu an beyanname verilecektir.

Kadir

S.m.m.m.

Not2: Eminim sitemizi ziyaret eden Smmm arkadaşlarımdan Özkan ve Haluk Beyler’de bu soruya cevap vereceklerdir.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

8 comments

  1. ismail diyor ki:

    arkadaşlar yorumlarınızı tesadüfen okudum. ama çok yanlış yorumlar ypmışsınız. malimüşavirlere hiç yakışmayan bilgi eksiklikleri bunlar. odalara kayıt zorunlulukları hakkında öncelikle 5174 sayılı TOBB kanununu ve 5362 sayılı kanunu incelemeniz gerekiyor. Daha sonra gerçek kişilerin Ticaret Odalarına kayıt olmaları hakkında ise TTK 12-13 maddelerindeki tanımlara bakmanız gerekiyor.

  2. Celalettin Kutlu diyor ki:

    Burada tartışmaları gördüm ve katılayım dedim, Anlattıklarını eski yönetmelik midir bilmiyorum. Ama ben Gerçek kişi olarak Ticaret Odasına geçen hafta kayıt oldum, hiç bir sorun yaşamadım. Esnaf odasına kayıt olacak olsaydım hem meslk sınıfına hemde esnaf odasına ayrı ayrı gidip bir sürü bürokrasi yaşayacaktım, ama paşalar gibi gittim İstnbul ticaret sicil memurluğuna 10 dk da işimi hallettim hemde Türkiye Ticaret Siciline kayıtlandım. Esnaf odaları boş iş.

  3. amarat diyor ki:

    Mehmet bey,
    Ben maliye açısından olaya baktım. Elbette bazı kurumlar illaki çeşitli meslek odalarına üye olmanızı isteyebilirler. Ki burada bütün meslek gruplarına örnek verecek halim yok.

    Zira pazar günü çalışma izni ya da içkili işyeri çalıştırma ruhsatnamesi her işyeri için geçerli bir ruhsat değildir. Bir halı tamir atölyesi için ya da bir ayakkabı satış magazası için lazım olmamaktadır.

    Ben örnekleri verirken genel olarak veriyorum. İstediğiniz spesifik bir örnek varsa buyrun sorun. Bakalım hep birlikte.

    Ruhsat işlemleri içinde ticaret odasını kabul etmeleri lazım.Zira Ticaret odası da bu ülkenin bir kurumu. Sen git ticaret odası yerine meslek odasına kayıt ol demek tamamen saçmalık.

    Değil mi ?

    Bunda hem fikiriz değil mi? :=)

  4. Mehmet diyor ki:

    Gerçek kişiler bağlı oldukları odalara kayıt yaptırmak zorunda değiller diyorsunuz hayır maliye açısından dediğiniz doğru, ruhsat işlemleri için iş yeri açma belgesi ve oda kayıt belgeleri gerektiği konusunda hemfikir miyiz.

  5. ÖZKAN diyor ki:

    yapma kadir kafamda farklı projeler üretmek zorunda kalıcam :)

  6. amarat diyor ki:

    Özkan şunu söyleyebilirim, İstanbul’da ticaret sicil memurluklarının merkezi istanbul ticaret odası binasında. Bunun dışında, Anadolu yakasında Kadıköy, Avrupa yakasında Perpa’da bulunan bir şube ve istoç’ta bir şube ile hizmet vermektedir.

    Ayrıca Bütün buradaki evraklar bir şekilde eminönünden geçmektedir. Hatta bazı sorunlu evrakları direkt eminönüne gidip memurlar ile görüşürdük.

    Bu soruya bu kadar cevap yeter :=) Bir de haluk var ankara’dan Mali müşavir. O da cevap verir, ne de olsa denetimci arkadaş.

    O değilde bedavaya online danışmanlık amma iyi :=)

    Biz ali tezele soruyoruz 250 TL istiyor..i

  7. Ozkan diyor ki:

    yukarda kayıt olamaz derken zorunluluğu yok demek istedim, yoksa istedikten sonra kaydolabilir.
    http://www.ereglitso.org.tr/gercek-kisilerin-ticaret-siciline-tescil-ve-oda-kayit-islemleri.html

  8. ÖZKAN diyor ki:

    gerçek kişiler ticaret odasına kayıt olamaz elbette.
    eğer şirket ise önce ticaret sicil memurluğunda tescil edilir, ardından vergi mükellefiyeti tesis edilir. Ancak uygulamada ticaret sicil memurları evraklarınızı vergi dairesine göndererek adınıza basvuruda bulunmuş oluyorlar.

    Şirket kuruluşlarında ticaret odalarına gitme sebebimiz Ticaret sicil memurluklarının odalarda olması.. Peki bu memurluklar odaya mı bağlı hayır, o halde ticaret sicil memurlukları oda dışında bir yerde de olabilir pekala, değil mi kadir?

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*