Google Adsense Vergilendirme

Google Adsense Vergilendirme

Bu yazıyı yazmamın amacı Google Adsense geliri üzerinden herhangi bir vergilendirme yapmamız gerekir mi sorusunun oldukça fazla yer alması ve gördüğüm kadarıyla da herkesin farklı cevaplar vermesidir.

Her ay düzenli olarak Google’dan hesabıma para yatmaktadır. Ne yapmam lazım?

Bir internet sitesi kurup burada yayımladığınız adsense reklamları üzerinden hesabınıza düzenli olarak para kazanıyorsanız yapmanız gereken ilk iş ikametgâhınızın veya internet siteniz için tutmuş olduğunuz ofisin bulunduğu yerdeki vergi dairesine gidip vergi mükellefi olmanız gerekiyor.

Arizi kazanç nedir?

Arizi kelime anlamı itibariyle geçici demektir. Sürekli yapılmayan işler dolayısıyla elde ettiğiniz gelirlerden dolayı vergi vermeniz gerekmemektedir. Elde ettiğiniz bir gelirin vergilendirilmesi ve arizi kazanç olmaması için elde ettiğiniz gelirin sürekli olması ve arizi kazanç istisnasını geçmemiş olmasıdır. Örnek vermek gerekirse bir kişi gelip size şu işi yaparsan sana ayda 1.000 TL öderim diyince siz bu işi bir kereliğine yapıyorsanız bu sizin için arizi bir kazançtır. 1.000 TL’lik iş için örnek olarak bir sitenin tasarımının yapılmasını örnek verelim. Bu kişi size her ay bir iş verip size 1.000 TL ödemeye başladığı an tasarım yapmak sizin sürekli bir işiniz haline geldiği için sizin artık vergi mükellefiyeti tesis ettirmeniz gereklidir. Siz bir sene içerisinde 12.000 (12*1.000 YL) kazanacak olup bunun arizi kazanç sınırını geçmese dahi vergi mükellefiyeti olmanız gerekiyor.

Yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü google’dan sürekli olarak gelir elde eden kişiler elde ettikleri tutar ne olursa olsun bu kendileri için vergi mükellefiyeti olması gerektirecek bir durumdur. Bazı arkadaşlar devlet bunu nasıl anlayacak diye yazmaktalar ama maliye bakanlığının bankalara vereceği bir talimata bakar bu iş. Açıklama kısmında Google geçen veya daha da kolay şekilde Google Ireland’dan kimin hesabına hangi tutarlar gelmiş

prednisolon katze kaufen

, listeleyip bana gönderin dese bankalar bunu yapmak zorunda ve bu da çok zor bir işlem değil.

Özetlersek Google adsense’den düzenli gelir elde eden birisi devletin gözünde köşedeki bakkaldan farkı yok. İkisinde de ticari kazançlarından dolayı mükellefiyeti olmasını istiyor.

KDV kesecek miyim?

Vergi mükellefiyetini tesis ettirdiniz ve elde ettiğiniz gelir ile ilgili masraflarınızı da gider olarak kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, işyeri kirası, domain faturaları, hosting firmanızdan aldığınız faturaları artık elde ettiğiniz gelirden düşecek ve elde kalan kâr üzerinden vergilendirileceksiniz.

Burada hesabınıza gelen paralara karşılık Google Iraland firmasına fatura kesmeniz gerekiyor. Parayı kim verdiyse ona fatura kesmeniz gerekmektedir. Peki burada KDV’li fatura mı keseceğim yoksa KDV’siz fatura mı keseceğim sorusu tartışmalı. Bazıları Google’a yaptığı işlemin hizmet ihracı olduğunu düşünmekte ve KDV’siz fatura kesmektedir. Bu yanlıştır.

Hizmet ihracı olarak KDV’siz fatura kesmek için aşağıdaki unsurların hepsinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

1– Hizmetin Türkiye’de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,
2- Fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,
3- Hizmet bedelinin, döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi ve
4- Hizmetten yurt dışında faydalanılması.

Burada ilk üç maddede sorun bulunmamaktadır fakat dördüncü maddede yer alan hizmetten yurt dışında faydalanılması konusu hususu biraz karışık

, daha doğrusu tam tespit edilememektedir.

Örnek; Sizin Antalya Kemer’de yer alan oteller ve gezi haberleri yayımladığınız bir bloğunuz olsun ve bloğunuzdan Google reklamları sayesinde gelir elde edin. Siz burada Hizmetten yurt dışında faydalanılması gerekiyor. Aslında siz sitenizden Türkiye’den ziyaretçilere yasaklasanız ve sadece yurt dışındaki ziyaretçileri kabul etseniz ve google’dan da bu şekilde para kazansanız bence hizmetten de yurt dışında faydalanıldığının bir kanıtı olarak Google’a kesilecek faturalarda kdv hesaplanmaması gerekir fakat bunu maliyeye nasıl anlatacaksınız? Asla, bu yüzden devletin Google analytics gibi bir site kurup sizin elde ettiğiniz gelirlerin ne kadarının yurt içindeki ziyaretçilerden elde ettiğinizi onaylatmanız ve bu orandaki gelirinize KDV hesaplatmanız gerekli fakat dediğim gibi bu mümkün olmadığı için bütün gelirinize KDV hesaplamak zorundasınız.

KDV

Google’dan 1.180 TL para gelmiş olsun ayrıca bloğumuzdan Kemer Gazetesine 2.000 TL’lik banner reklamı satışı yapmış olalım. Böyle bir durumda 1.180 TL’yi kdvli tutar düşüneceğiz ve 1.000 TL matrahı bulup bunun üzerinden 180 TL kdv hesaplayacağız. Herhangi bir indirilecek kdvmiz yok ise 180+360=540 TL bu ay devlete KDV ödememiz gerekecektir.

 

Google’dan reklam hizmeti alınması durumunda KDV

Biz burada sürekli olarak web yayıncılarının Google’dan elde ettikleri gelirler üzerinden bahsettik. Peki siz çiçek satışı yapan bir şirketsiniz ve 14 Şubat öncesi Google’a reklam verdiniz ve Google’a ödediğiniz bu faturayı nasıl giderleştireceksiniz?

Örneğin Google’ firmasına bir aylık reklam karşılığında 1.180 TL ödeme yaptınız. Bu ödeme karşılığında sorumlu sıfatıyla kdv 2 beyannamesi düzenlemeniz ve ödediğiniz kdv tutarını kdv 1 beyannamesinde indirmeniz gerekmektedir.

 

Yukarıdaki örneğe göre bu firma Google’a vermiş olduğu 1.180 TL reklam bedeli için KDV 2 beyannamesinde 180 TL ödeme yapacak. Bunun yanında KDV 1 beyannamesinde 540 TL ödeme hesaplanan KDV çıkacak fakat KDV 2 beyannamesinde ödemiş olduğunu tutarı (180 TL) indirilecek KDV bölümünde gösterecek ve 540-180 = 360 TL KDV 1 beyannamesi ile ödeyecek.

 entelektuel.com

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

14 comments

  1. Volkan diyor ki:

    Bana Googleden 10.000 TL geliyor diyelim. %35 + 18 eder sana %53. Bana kalan %47. Ben it gibi oturup makale yazacam, akşama kadar canım çıkacak ve %53 ünü devlet alacak. Bağkur’um var, makaleciler var ve bunlara fatura kesemiyoruz. Yani nasıl olacak. Bana 4.700 tl kalacak, bağkur, makaleci paraları vs. çıkınca bana 2.000 bile kalmaz. O zaman ben neden bu salak işle uğraşayım. Gider limon satarım çarşıda. Adsense den ancak büyük siteler kazanır, ayda 1.000 tl kazanan adamdan vergi istersen muhasebecisi vs. o adam bu işle uğraşmaz.

  2. Gregor Hamza diyor ki:

    Ayrıca Osman arkadaşın söylediğine ilave olarak şunu söylemek isterim. Adsense kazançları bekletilebiliyor. Biz 4 ayda bir hesaba yatırsak, yılda 3 sefer hesabımıza adsense girişi olmuş olur. Miktarı da 5.000 TL tutalım mesela, her 4 ayda bir 5.000 TL ya da daha düşük bir miktar düşünelim. Bu da düzenli gelire girer mi? Bunun ölçütü tam olarak nedir? Hatta şimdi baktım 1 yıl bekletilebiliyor kazanç, yani 1 yıl boyunca kazanmaya devam ediyor ama bankaya yatırmıyorsunuz parayı, yıl sonunda 15.000 TL’lik çekim yapıyorsunuz, yani bir yılda tek seferde hesabınıza bu kadar para yatırılıyor, düzenli gelir kapsamına girer mi bu da?

  3. Gregor Hamza diyor ki:

    Merhaba. Bu konu yıllardır çözüme kavuşmadı gitti. Kimi akıbetini beklerken kimi home office açıp vergilendirdi kazancını. Benim bu konuyla ilgili bazı düşüncelerim ve sorularım var, sizin ve yorumcuların fikirlerini beklerim.

    * Türkiye’de her ay binlerce adense yayıncısının banka hesabına “google ireland” ismiyle eft gelmekte. Yani bankalar ve maliye “google ireland” ismini tanıyor bir şekilde. Yıllardır bu ismi gördükleri halde neden bununla ilgili bir işlem yapmıyorlar sizce? Birkaç sene önce bir bahis sitesine transfer yapan x bin kişiye ceza yağmıştı, hesaplar kontrol edilmişti ve “y hesaba” para gönderen herkes emniyete çağrılmıştı. Bu örneği sadece hesapların rahatlıkla kontrol edilebildiğini belirtmek için yazdım. Umarım böyle bir işlemle karşı karşıya kalmayız hiçbirimiz.

    * Biz Google’ın işçisi miyiz ortağı mıyız? Ben elektronik sözleşme imzalamış işçisiyiz diye düşünüyorum. Yani sözleşme imzalayıp sokağa çıkıp anket yapan ve yaptığı anket başına banka hesabına maaşı yatan bir işçiden farkımız nedir? Patronumuz sigortamızı yatırmıyor ve vergiyi ödemiyor diye düşünüp “bunda bizim suçumuz nedir” şeklinde bir aklanmaya gitsek, çok mu ütopik olur?

    * Diyelim ki vergi mükellefi olmaya karar verdik. Home office kurduk ya da küçük bir şirket, bu kavramlara pek aşina değilim. Aylık ortalama 3.000 TL kazandığımızı varsayalım. Yıllık 36.000 TL diyelim. İzlenmesi gereken yol nedir? Sigorta + muhasebe + aylık damga pulu vs.. gibi ücretler ve yıl sonu gelir vergisi mi? 36.000 TL’nin devlete ve muhasebeye ödenmesi gereken net tutarı hakkında bir fikir verebilir misiniz acaba? Vergiden düşülebilen şeyler tam olarak nedir? Ofis olarak evi düşünürsek gıda, sağlık, elektrik, internet vs. neler indirilebilir.

    Bazı forumlarda “şu konuyu hortlatmayın, devlet burayı izleyip vergilendirecek sonunda bizi” şeklinde saçma sapan yorumlar var. Bu konuya ne kadar uzak olduğumuzu gösteriyor aslında bu. Oldukça önemli bir sektör oysa bu, doğru düzgün yoldan para kazanan insanları sanki kaçak iş yapıyor gibi gösteriyorlar.

    Saygılar.

  4. Osman diyor ki:

    Iyi gunler,
    Yukarida soyle yazmissiniz: “Yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü google’dan sürekli olarak gelir elde eden kişiler elde ettikleri tutar ne olursa olsun bu kendileri için vergi mükellefiyeti olması gerektirecek bir durumdur. ”

    Simdi ornek bir senaryo olarak: Ben web sitemde yayinladigim adsense reklamlarindan her ay 100 TL kazanirsam , bu gelir duzenli oldugu icin gelir vergisi beyaninda bulunmam gerekiyor. Peki bu gelirin duzenli olup, olmamasi neye gore belirleniyor ? Benzer bir senaryoda ilk 3 ay, her ay 100 TL olmak uzere 300 TL gelir elde ettim diyelim. 4 ve 5. aylarda hic gelirim yok. 6 ve 7. aylarda var, 8 ve 9. aylarda yok, 10, 11 ve 12. aylarda var diyelim. Bu durumda benim kazandigim reklam geliri surekli midir degil midir ? Arizi kazanc kapsaminda bir gelirin surekli oldugunun kabul edilmesi icin hangi durumu saglamasi gerekir ?

  5. adsensevip diyor ki:

    bir başka soru ise şu;
    Google Iraland firmasına fatura kesmekten bahsetmişsin. ben google ‘a nasıl gönderecem faturayı.. ayrıca ben, prensip gereği Türk hosting firmaları ile çalışmıyorum. Amerikada ki firmadan nasıl faturayı temin edeceğim.. madem her şey sanal gerçekleşiyor, vergiden düşülmesi gereken giderlerinde sanal olarak gösterilmesi gerekmez mi? bu işler nasıl işler.. ekşi ‘de gördüm tıkladım. gece gece içimi kararttın Sayın Mali Müşaveri :(

  6. adsensevip diyor ki:

    Sayın Mali Müşavir :) devlet bankalara talimat verdikten sonra paşa paşa gidip ödesek vergiyi olmaz mı ?

    yada bununla ilgili adam akıllı işin nasıl yapılacağı konusunda bilgi verse, yasa çıkarsa..bundan sonra vergiyi versek olmaz mı?

    şimdi 7 yıldan beri adsense kullanıyorum.devlet bu işi incelemeye alsa ne olur bana..

  7. bilgilendirme güzel olmuş gerçekten paylaşım için teşekkür ederim size

  8. Haluk Cenk BATUR diyor ki:

    Haluk Cenk BATUR diyor ki:
    Yorumunuz denetim için bekliyor.
    Nisan 24, 2013, 1:35 pm
    Elbette vergi numarası yoksa fatura kesilmez denilemez.Kastım bu değildi.
    1-Çok iyi bilirsiniz ki özelge soranın sorumluluğundadır. Genele tabi olamaz.
    2-İddiam şudur; mesela http://www.batursmmm.com adresinin Türkiyede bir adres olduğuna dair bir emare var mıdır? com.tr olsa belki anlayacağım. Yani uzantıyı bir dükkan,bir şirket kabul edersek bu uzantı Türkiyede bile değildir. Ayrıca bizden hizmet alanları tek tek nasıl tespit edeceğiz? Bize ödemeyi komisyon adı altında Google Facebook vb.göndermiyor mu?
    3-Yani muhatabımız ahmet mehmet,john,mary değilki google facebook vb.dir.Biz onlardan bize alan açmasını isteriz,o da bize anlaşmalı olduğu firmalar adına alan açar reklam yeri verir, her tıklama başına varsayıyorum Adidastan aldığı parayı “bak bu sitede senin reklamına 5 kere tıklandı” diyerek adidastan alır misal 10 TL kendisine alır 5 TL bana verir 5 TL şimdi muhatap soruyorum Adidas mı Google mı yoksa benim sitem üzerinde ki reklama tıklayan mı?= .

  9. Tunc diyor ki:

    Karıştırmışsınız. Yurtdışından aldığınız bir faturada kdv ödemedikleri için sorumlu sıfatıyla siz ödersiniz sonra bunu düşersiniz fakat burada faturayı kesen ve KDV yi hesaplayacak olan sizsiniz. İç yüzdeyle KDV hesaplar öyle kesebilirsiniz hizmet ihracatı olarak düşünmüyor veya ispat edemiyorsanız. Bu KDV yi de siz ödeyeceğinizden o da sizin cebinizden çıkacaktır.

  10. entelektüel diyor ki:

    Merhaba Musa,
    Ben de mali müşavirim. Zaten ben de bu yazıyı karışıklık var bu karışıklığı gidermek adına yazdım. KDV2’yi neden devlet istiyor diye sormuşsun. Esasında senin mantıgın da doğru. Nasılsa indiriyorsam neden kdv ödettiriyor devlet bana. Fakat şöyle düşün. Sen bir firmasın ve indirilecek kdv matrahın 10.000 TL ve google’dan 1.180 TL para geldi. Sen 180 TL KDV 2 ile ödeyeceksin 180 TL’yi de indirilecek KDV’ye ekleyeceksin. Böylece normalde 10.000 olan kdv tutarı 10.180 TL’ye çıktı ama devletin kasasına 180 TL tahsil etti. Cepteki kdv beyan üzerindekinden daha tatlı geliyor devlete.

    Şayet devlet şirketlerde bekleyen ve devletten alacak oldukları kdv’leri devlet firmalara ödeyecek olsaydı KDV 2’ye de gerek kalmazdı.

    Devlet önce öde sonra indir demekte.

  11. Musa Kuru diyor ki:

    Merhaba

    Kdv 2 ile 180TL indirim yapılacağını yazmışsınız. Yani adsense için KDV sıfıra inmiş oluyor, KDV ödememiş oluyoruz. Öyle ya da böyle Google adsense için KDV ödenmemiş oluyor. Burada amaç nedir anlayamadım. KDV siz fatura kessek , devlet, neden KDV 2 li işlem yapmadın , o yüzden senden KDV alacağım mı diyecek. Kafam epeyce karıştı. Bilginizi rica ediyorum.
    Ola ki bir çeşit ceza aldık mahkeme oldu. Mali müşavirlerin bile her birinden ayrı yöntem çıkıyor. Devlet ne hakla beni cezalandıralabilir ? Ya da kafasına göre bir yöntem çıkarabilir mahkemeden.

  12. Haluk Cenk BATUR diyor ki:

    Elbette vergi numarası yoksa fatura kesilmez denilemez.Kastım bu değildi.
    1-Çok iyi bilirsiniz ki özelge soranın sorumluluğundadır. Genele tabi olamaz.
    2-İddiam şudur; mesela http://www.batursmmm.com adresinin Türkiyede bir adres olduğuna dair bir emare var mıdır? com.tr olsa belki anlayacağım. Yani uzantıyı bir dükkan,bir şirket kabul edersek bu uzantı Türkiyede bile değildir. Ayrıca bizden hizmet alanları tek tek nasıl tespit edeceğiz? Bize ödemeyi komisyon adı altında Google Facebook vb.göndermiyor mu?
    3-Yani muhatabımız ahmet mehmet,john,mary değilki google facebook vb.dir.Biz onlardan bize alan açmasını isteriz,o da bize anlaşmalı olduğu firmalar adına alan açar reklam yeri verir, her tıklama başına varsayıyorum Adidastan aldığı parayı “bak bu sitede senin reklamına 5 kere tıklandı” diyerek adidastan alır misal 10 TL kendisine alır 5 TL bana verir 5 TL şimdi muhatap soruyorum Adidas mı Google mı yoksa benim sitem üzerinde ki reklama tıklayan mı?= .

  13. entelektüel diyor ki:

    Bence vergi numarası orada tefarruat, tamam VUK’a göre yazılmalı ama şirketin adını bilip vergi numarasını bilmiyorsanız bu fatura kesmenize engel olmamalı. zira verginin özü lafzından önceyse kdv’yi doguran olayın oluşması nasıl olur da vergi numarasını bilinmiyor diye düzenlenmesinde eksiklik olur. BS formunda nasıl ihracat işlemlerinde 2222222222 yazıyorsak burada da vergi numarası kısmına bu yazılabilir.

    Ayrıca aşağıdaki özelgelere bakabilirsiniz.

    http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=Gaoc8IIE4fPsMKEd&type=ozelge

    http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=X0vxgbvIBL5Qvund&type=ozelge

  14. Haluk Cenk BATUR diyor ki:

    Kdv 1 konusunda sizinle hem fikir değilim. Sizin muhatabınız kim? Sizin her bir tıklamaya fatura kesme imkanınız, her bir tıklayanın adını TC numarasını öğrenme imkanınız var mıdır? Var ise kdv’li fatura kesilir. Sizin muhatabınız yurtdışındaki google firmasıdır,facebok firmasıdır vs… Bu yüzden Kdv kesmeniz gerekmez

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*