Google Aramalarında ilk Sırada veya Sayfada Çıkacak Yazı Nasıl Yazılır?

Ekonomi Türk blog’unun yeni patronunun sadece bir ekonomist olduğunu düşünemiyorum. Zira ekonomi dışında da bilgisi var. Ayrıca kendisinin EkonomiX olduğu yönünde de bir düşüncem var. Bunun nedeni de bir yazı yazarken herkesin etiket olarak kullandığı kelimelere daha önce yazılmış olunan yazılara link veriyor. Ya oturup bütün blog yazılarını okumuş ve bunları bir dosyada sistemli bir şekilde etiketlemiş ve bunu ilgili bir yazı gelince link veriyor ya da EkonomiX isimli Muhittin Fırduman  isimli yazar esasında İnal Doğan imiş.

Her neyse şimdi Editör’ün “Google Aramalarında ilk Sırada veya Sayfada Çıkacak Yazı Nasıl Yazılır? isimli yazısından bahsedelim. Ekonomist olmasına karşın piyasada ben SEO’cuyum diye geçinen kişilerin bildikleri kadar bilgi sahibi ve bunu herkes ile paylaşıyor. Fakat söylediklerine biraz da ben katkıda bulunmak isterim.

Follow ve Nofollow backlinkler

Öncelikle başka sitelerden gelen linklerin ( backlink ) önemli olmasına karşın şayet size link veren site ayarlarından bu siteden çıkan linkleri nofollow gibi bir ayarlama yaparsa buradan gelen linkler size pagerank kazandırmaz. Sadece o linki gören kişinin o linke tıklama olasılığına kalmış ki çoğu sitede linkler bölümüne blog sahibi bile bakmıyor. Bakın bir kaç bloga, o blogtaki kimi linkler (siteler) ölmüş.

Google Adsense reklamları

Bahsetmediği ama bir çok blogcunun önemli gördüğü bir bilgi de blogunda adsense reklamlarını yayınlayan blogların google aramalarında daha üst sıralarda yer aldığıdır. Bunu blogundan adsense reklamlarını kaldıran ve site ziyaretçilerini google analyticsten takip eden blog yazarları söylüyor.

İçerik Kraldır

Google aramalarında blogunuzun ilk sıralarda yer almasını istiyorsanız yapmanız gereken en önemli “şey” içeriğinizin orjinal olmasıdır. Örnek olarak “işyeri açılış”  için yazdığım yazı ile bir kişi kendisini maliye nezdinde vergi mükellefi yapabilir ve bu şekilde ayrıntılı yazılmış bir yazı yoktur. Bu yüzden içerik kraldır.

Site alt yapısı

Entelektuel.com WordPress alt yapısı ile hazırlanmış bir blog, ekonomiturk ise blogger alt yapısı ile hazırlanmış bloglardır. Bunun dışında 3hhareketi.org ve kritize.net ise Joomla alt yapısı ile hazırlanmıştır. Google’un bloggeri kendi sistemi olduğu için google aramalarında torpil çıkardığını söyleyenler var. Fakat WordPress gibi açık kaynaklı sistemlerde eklenti adı verilen uygulamalar ile google aramalarında kendinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Misal biz entelektuel.com’da All in SEO Pack kullanıyoruz.

Ayrıca son olarak şunu söylemek isterim ki, Önemli olan google’da ilk sırada yer almak değil, kendi bloğunda küçükte olsa bir ağ oluşturmaktır. Yani googledan gelen kişiler kendi istediğini alır ve gider, bir teşekkür bile etmezler, canları isterse google reklamlarına tıklar ve size 0,1 dolar para gelir ama önemli olan network oluşturmaktır.

Bunun en iyi örneğini 3hhareketi.org’da görebilirsiniz. Bizler orada arkadaşlarla haftada 1 toplanıp, kongreler yapıyor ve şu aralar televizyon programı hazırlayabilir miyiz diye düşünüyoruz. Dergi çıkardığımızı söylememe gerek bile yok.



Bütün bu söylediklerim Editör’ün yazdıklarına katkı yapmak içindir. Yoksa ben SEO’cu falan değil mali müşavirim.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

5 comments

  1. Ozkan diyor ki:

    editor,

    yazılarınız ve emeğiniz için öncelikle teşekkürler, çok vakit ayırdığınız cok belli. benim blogtan biraz kopuş amacım gerçekten de sdece söylediğm şeyler, yazılarınız cok bilgi içerse de cok uzun ve blog cok sık güncelleniyor (bunlar aslında cok da olumlu özellikler arasında da sayılabilir, ama algı meselesi)..

    bir yazınızı aksama bırakıyorum bari evde okuyayım diye, sonra hop, üzerine iki yazı daha yazılmış. ama bu benim yavaşlığım da olabilir :) teşekkürler dikkate aldığınız için.
    bir de blogta diğer yazarlar neredeyse hiç yazı yazmıyor hiç, mesela biz bu blogta bir yazı cok tazeyken üzerine bir yazı yazmamaya çalışıyoruz, bir kaç gün gündemde olsun diyerek. sizin fazla yazı yazmanız diğer yazarları da etkilemiş olabilir.

    teşekkürler.

  2. Kadir diyor ki:

    Editör okumaz olur muyum, elbette okudum. Zaten inner link verdiğini ben de söyledim. Hatta diyorum ki blogda yer alan bu kadar yazıyı nasıl okudunuz? Bu yüzden sizin EkonomiX olduğunuzu düşündüm dedim. Yoksa okumadan yazmak olmaz.

  3. Editor diyor ki:

    Kadir, sen yazima link vermissin ama okumamissin yahu. Yazida inner linkleri nasil verdigimi de anlatiyorum. Google’dan “ekonomi turk” + keyword seklinde arama yaptigin zaman Google’in en ust sirada cikardigi sayfalarin ne oldugunu gorebiliyorsun. Ondan sonra onlarin en ust sirasindakine link veriyorum. Boylece inner linkleri belli sayfalara surekli vererek o sayfalarin pagerank’ini yukseltiyorum. Anasayfa disinda iceride de pagerank’i 2-3 olan sayfalar oluyor boylece. Blogda 2000 tane yazi var, hangi birini okuyacaksin?

    Ozkan,

    Bana da detayli analiz iceren yazilari okurlar daha cok istiyor dediler. Eskiden tugrul’un yazdigi yazilar gibi. Kisa istiyorsaniz kisa da yazariz. Anket mi yapsam acaba?

  4. ahmet ihsan diyor ki:

    adsense’in üst sırada çıkmak için önemli olduğunu bilmiyordum ama yazını okuduktan sonra ziyaretçilere analyticsten ve statcounter’dan baktım, sanırım etkili oluyor.

    altyapıdaysa bildiğim kadarıyla wordpress kral, joomla pr konusunda hayli zayıf. blog veya yazı-makale gibi içeriklere sahip sitelerde wordpress kullanmayı düşünüyorum bundan sonra.

    ekonomiturk’teki “başlık” konusunu da önemli buluyorum. kritize.net’te yayınlanan yazıların başlıkları genellikle içerikle alakalı olmayan göndermeler ve metaforlarla dolu. bu da ciddi bir eksi bizim için…

    google’da üst sıralarda bulunmaktan ziyade bence önemli olan, bu durumu sürdürmek. bunun için de sakın ha sakın linklerinizi kaybetmeyin, siteyi taşımayın, hacklenme tehlikesine karşı sık sık yedek alın. biz defalarca linklerimizi, içeriğimizi ve arşivimizi kaybettik; eski ziyaretçi sayımızı yakalamaya çalışıyoruz…

  5. Ozkan diyor ki:

    kadir bence aynı kişi değiller. ekonomix bu kadar uzun ve sıkıcı yazılar yazmazdı. o blogu sevme amacım oydu, kısa ve öz yazılar. şimdi her girişimde farklı bir yazı var, onun dısında da yazarlar pek yazı yazmıyor. yazılarının başlıkları ilgi çekici ama o kadar uzun ki, 3-5 dakika iş arasında anlaşılacak şeyler değil.
    yine de sadece arşivi bile bulunmaz bir nimet şu an.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*