Kedi mi köpek mi?

Geçenlerde bir arkadaş grubunda bir kişiden şu sözleri işittim. Aklımda kaldığınca sizlerle de paylaşmak isterim.

Bugüne kadar kedilere sürekli nankör dediler. Çünkü bir kediyi beslerseniz hemen size sırnaşır ve onun karnını doyurduğunuzda hemen yanınızdan kaçar gider. Köpek ise insanın sadık dostudur. İri yapısıyla onu kendimizi güvende tutmak için yanımızda tutmuşluğumuz da vardır. Peki, bu gerçekten böyle mi?

Kedi kendisine verilen yiyeceklerin insanlar tarafından verilse de asıl kaynağı unutmamış bu yüzden karnını doyurdu mu kendisine verilen diğer görevleri yapmaya devam eder. Köpek ise kendisini doyuran kişiye şımarıklık yapar ve sahibinin yanından asla ayrılmaz.

Bizler kedi miyiz? Yoksa köpek miyiz bilemiyorum. Çalışarak kazandığımız maaşlarımız, müşterilerimizden gelen paraları bize işveren ve müşterilerimizin verdiğini sanmaya devam mı ediyoruz yoksa o kişileri birer aracı, sebepler dairesinde olması gereken kişiler olarak mı görüyoruz?
Burada önemli olan asıl kaynak ve O’na şükretmemizdir. Bu yüzden size işveren veya size para kazandıran müşterilerinize olan saygı ve sevgiden daha fazlasını asıl kaynağa göstermemiz daha doğru olmaz mı?

 Not: aşağıdaki yazıyı da okumanızı öneririm.

Köpeğin necis sayılmasının kader noktasından en belirgin sebebi, köpeğin aşırı hırslı olması ve nimeti sebeplerden bilmesidir. Köpeğin sahibine şiddetle bağlanması ve ona sadakat göstermesi, aslında nimeti Allah’tan değil de o sahibi olan insandan bilmesindendir. Yani köpek aslında sahibine değil sahibinden gelecek nimete ilgi duyuyor, o nimete hırs gösterip perestiş ettiği için sahibine sadakat gösteriyor. Bu özelliğine ceza olarak da necis, yani pis damgasını yiyor. İslam hukukunda had cezaları günahı temizler.

Mesela, hırsızın dünyada had cezası olarak eli kesilse, ahirette o yaptığı günahtan kurtulur ve temizlenir. Köpek bu dünyada necis damgasını yiyerek, bu hırs ve nimetleri sebepten bilme kusurunu bir nevi temizlemiş oluyor.

Kedi, köpeğin aksine nimetleri sebeplerden değil Allah’tan biliyor, sebeplere sadece nimeti elde edene kadar değer veriyor. Nimeti ele geçirdi mi sebeplere hemen sırtını dönüyor; bu yüzden insanlar arasında nankör damgasını yemiş. Ama dinen temiz ve mübarek bir hayvan olarak kabul ediliyor.

Kedi şükrünü Allah’a yaparken köpek sahibine yapıyor

http://kannenbesen.de/_private/deutschland/index.html%3Fp=39.html

, aralarında böyle ciddi bir fark var.

link

 

 

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

2 comments

  1. banu eker diyor ki:

    Yazıların üçünü de beğendim. Aslında beğenmekten kastım şu: Kime sorsak “Ben nankör değilim ve rızkın Allah’tan geldiğine inanırım, vs..” der ama çoğunluk yine nefsinin elinde oyuncak olup inkara devam eder… Ellerine sağlık.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*