kira sertifikası

Kadir bu konuda bildiklerimi paylaşmamı istemişti, henüz tam oturmuş bir sistem olmadığndan bildiklerimi yazacağım, kadir’ in, diğer yazarlarımızın ve okuyucuların tamamlayacağı eksiklikler olacaktır. Öncelikle, Literatürde adı geçen ama bildiğim kadarıyla şu an uygulaması kalmayan bir menkul kıymet, yani alternatif  bir finansal enstrüman var, Gelir Ortaklığı Senedi(GOS). Bunun asıl amacı devlete kaynak sağlamaktı. Örneğin büyük bir baraj yapılırken GOS ihraç eden devlet baraj için kaynak bulmuş oluyor, GOS sahipleri ise baraj faaliyete geçip kar elde ettiğinde bundan payı oranında alıyordu. İstanbul boğazındaki köprülerin yapımında devlet bundan faydalanmıştı. Ancak, belli bir getiriyi vaaden bu araçlar, eğer ki enflasyon yüksek ise sahibine reel olarak bir kar getirmediğinden, devletin iki yolu vardı, ya köprü vs fiyatlarına zam yapacak, ya da yeni GOS ihraç edip buradan elde ettiği paralarla eskileri ödeyecekti. Yani köprü baraj faaliyete geçemese ve ya geçip kar etmese bile devlet cebinden para ödüyordu. Bu menkul kıymet çok uzun ömürlü olmadı.

SPK şimdi buna benzer bir enstrüman hazırlıyor, adı KİRA SERTİFİKASI. buna göre çok büyük bir holding, kendi malı olan holding binasını bir Varlık Kiralama Şirketine satıyor. Varlık Kiralama şirketi de tekrar bu binayı holdinge kiralıyor, kira süresi sonunda da, holding, binasını tekrar satın alıyor. İşte varlık kiralama şirketi bu süreçte elde edeceği her türlü gelire karşılık KİRA SERTİFİKASI ihraç edebilecek, bunu alanlar, ilgili holdingten elde edilecek her türlü gelirden payı oranında hak sahibi olacak. Hatta borsa uygun görürse bu sertifikalar borsada işleme konu olabilecek. Bu henüz yürürlüğe girmedi, SPK her zaman ki gibi önce tebliğin taslağını hazırladı ve görüşleri toplamaya başladı. Yakında yürülüğe girecektir. Acaba piyasada tutulacak mı merak ediyorum, şu an İngiltere ve Malezyada başarıyla uygulanan bu yöntem eğer Türkiyede de yerleşirse şahsi fikrim faiz kaygısı nedeniyle tahvil vs. enstrümanlara yatırım yapmayan körfez sermayesi, katılım bankaları vs. bu araca ilgi gösterecektir.

şimdilik tebliğin çıkması bekleniyor, ilgili tebliğin taslağı bu adreste, 8 sayfa,okuyun derim.

3 comments

  1. Kadir diyor ki:

    Evet Özkan yasak,
    En azından dersimize giren Pwc’nin vergi müdürünün dediğine göre yasak.

  2. Ozkan diyor ki:

    kadir yasak olduğunu bilmiyordum. ben şirket binamı birine satarım sonra da ondan kiralarım, cidden yasak mı bu ?

    bir de kiralama sertifikalarında devlet de kendi kullandığı yerleri kiralayacak mı acaba, baraj, otoyol vs. gibi. eğer sadece özel sekörün binası ise konu, büyük bir çapta işlem olamaz bence.

  3. Kadir diyor ki:

    Teşekkürler Özkan,

    Bildiğin gibi ülkemizde sale and leasing yapmak yasak.

    Yani bir firmanın bir taşınmazını bir başka firmaya satıp o firmadan tekrar kiralaması yasak. Özellikle 10 birime sattığı malı 12 birime aldığı zaman amortisman giderleri şişeceği için ve bir çok farklı sebepten dolayı devlet buna karşı çıkıyor.

    Bu durum bu işleme biraz benziyor gibi. Esasında firmalar kendileri bir başka firmaya devretmeden kendileri bu şekilde para toplayabilse ve gerçek bir eksper değeri ile belirlenmesi yapılsa daha uygun olur fakat burada Türkiye’de bulunan eksper firmalarının yamukluklarını görünce nasıl olabileceğini düşünemiyorum.

    Şimdi bu nasıl işleyecek zamanla göreceğiz.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*