Neden yüksek lisans

Yüksek lisans eğitimine başlarken öncelikle bu eğitimi alma amacımız nedir bunu belirlememiz gerekiyor. Özel üniversitelerin açılmasıyla birlikte çalışan kesim için akşamları yüksek lisans eğitimi alma yolu açılmış oldu. Böylelikle hem iş hayatından hem de eğitim hayatından kopmamış bireyler yetişecektir. Burada karşımıza hemen tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimi farkı karşımıza çıkmaktadır. Açıkçası bu ikisi arasındaki fark şunlardır.

Tezsiz yüksek lisansta tezliye göre 2-3 ders daha fazla alırsınız.

Tezsiz yüksek lisans eğitimi sonunda bir proje hazırlarsınız, bu proje sunumunda okulunuzdan iki hoca gelir bu hocalara sunum yaparsınız.

Tezli yüksek lisansta ise toplam üç hoca sunumunuza gelir ve bu hocalardan birisi farklı üniversitenin hocasıdır.

Projeler genelde 70-100 sayfa arasında değişirken tezlerde en az 150 sayfa olması ve daha fazla kaynak kullanımı istenilir.

Bütün bunlar hocaların istedikleri. Bir de öğrenciler olarak bizlerin neler istediği önemlidir.

Açıkçası burada kendinize sorular sorup bu sorulara objektif şekilde cevap vermek olmaktır.

İşin doğrusu iş hayatında yüksek lisans sadece bir ayırt etme aracıdır ve bazı sektörlerde deneyim yüksek lisanstan kat be kat önemlidir. Doktora yapmak istemiyorsanız sizlere tercihim tezsiz yüksek lisans yapıp çok daha fazla ders alıp çok daha fazla bilgilenmenizdir. Şayet doktora yapmak gibi bir niyetiniz var ise kesinlikle tezli yüksek lisansı seçmelisiniz. Ülkemizde tezsiz yüksek lisans öğrencileri de doktora programlarına kabul edilebilmektedir. Hatta edildiğini gördüm fakat doktora programlarına kabul edilme olasılığınızı yükseltmek istiyorsanız tezli yüksek lisans yapmanız faydanızadır.

Kimileri size doktora yapmayacaksanız yüksek lisans boş derler ki bu sözlere kulak asmayın. Kimileri de akademisyenliği düşünmüyorsanız doktora yapmanıza gerek yok derler.

Açıkçası ben bu görüşlerden farklı düşünüyorum. İmkânı olan herkes yüksek lisans yapmalı. İmkânı olan herkes doktorasını yapmalı.

Benim düşüncem yüksek lisansım bitince doktora eğitimine başlamak ve bir üniversitede akşamları yüksek lisans eğitimi vermek. Belki bu benim üniversiteye girişte ilk olarak matematik bölümünü kazanmış olmama rağmen işletme okumamdan dolayı içimdeki bir ukdedir. Tam olarak bilemiyorum ama bunu yapma yolunda çalışacağım.

Ayrıca burada imkân meselesi demişken olayı sadece para olarak düşünmeyin. Kendimden örnek vereyim. Sabah yedide kalkıp yedi buçukta evden çıkan birisi olarak akşam altıda işten çıkıyorum, yedide ders başlıyor ve dokuzda ders bitiyor. Daha sonra eve ulaşmam ise akşam on oluyor. Akşam ondan sonra ancak insan ailesi ile vakit geçirebiliyor. Zaman zaman bu vakitte bile ödevlerini yapmak için bilgisayar başına geçip ailesi ile geçirdiği vakit hiç kalmıyor. Hafta sonları deseniz muhakkak başka işleriniz çıkıyor. Hele tez aşamasında kütüphaneleri mesken edeceğinizi unutmayın.

Bu yolun uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu unutmamak lazım.

Yüksek lisans eğitiminiz umarım işinize yarar. Yorum kısmına neden yüksek lisans yaptığınıza dair yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. şükrü akdağ diyor ki:

    merhaba…benim merak ettigim lisans alanım dışında tezsiz yüksek lisans yaptıgım bölümün işini yapabiliyormuyum ve önceki yani lisana diplomamın geçerliligi durumu ne oluyor.bu kıonuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*