Sansür karşısında olması gereken zihniyet değişimi

Yakın zaman içinde Sansür konusunda birçok gelişme oldu. İlkönce Ulaştırma bakanının ülkeyi google mı yönetecek çıkışı daha sonra olayın Türkiye Cumhuriyeti’nden değil google’un yasaklı youtube iplerini google’a ait çeşitli hizmetler için kullanmaya başlamasından kaynaklandığını belirten cümleler ve en son vergi vermeden bu işin yürütülemeyeceğine dair görüşler.

Ben olayın vergi boyutuyla ilgileneceğim. Ülkemizde gelir elde eden herkes istisna tutarları geçiyorsa bu kazancı üzerinden vergi vermek zorundadır. Anayasamızın 73. maddesine göre “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” denilmektedir. Şu, http://www.gib.gov.tr/fileadmin/HTML/vergidairebaskanlik/istanbul.xls.htm , adresten göreceğiniz üzere ülkemizde vergi daireleri çeşitli sebeplerden dolayı, bilhassa işlem itibariyle özel işlem yapan firmalara daha çok yardımcı olup onları anlamak ve onlara yardımcı olmak adına, farklı vergi daireleri kurulmuştur. Örnek vermek gerekirse nakliye ve ulaştırma işi ile uğraşan firmalar için ulaştırma vergi dairesi, orta ölçekten büyük firmalar için Kurumlar vergi dairesi, örneğin Boğaziçi Kurumlar vergi dairesi, Anadolu Kurumlar vergi dairesi, bunların dışında Turkcell gibi çok büyük firmalar için geçtiğimiz senelerde Büyük mükellefler vergi dairesi açıldı.

İnternet üzerinden elde edilen kazanç ve bu kazançlara ait giderler için yapılması gereken ayrı bir vergi dairesi kurulması ve bu vergi dairesindeki kişilere buna uygun bir şekilde eğitim verilmesidir. Zira işin içine internet girince, internet üzerinden yapılan kimi işlemlerde aradığınız sorunun cevabını vergi dairesi müdürlerinden dahi alamamaktasınız. Size sürekli olarak mükteza istemeniz önerilmektedir. Kurulacak internet vergi dairesi ile bu sektörün sorunlarını devlet daha iyi anlayacak ve oturduğu yerden, para kazanıyorlarsa versinler efendi gibi denilmeyecektir.

İşin sansür boyutunda ise devletin ip yasaklamasını ben şuna benzetiyorum. Vergi dairesine borcunuz varsa vergi dairesi o şirketin ya da kişinin emekli maaşı dışında bütün gelirleri üzerinde işlem yapabilir. Arabası varsa arabasını bağlayabilir, bankada parası varsa bu para üzerinde işlem yapılmamasına dair bankaya yazı yollayıp kişilerin ya da kurumların banka hesaplarını dondurabilir.

Devlette bir bakıma bunu yaptı. Google firmasına sözde milyon TL kadar bir vergi tahakkuk ettirdi, bazı kişiler Google’un burada firması yokken bunu devlet nasıl yapar diye sormakta ama devletin bunu yapmaya yetkisi vardır, ve bu ödenmemiş vergi borcundan dolayı Amerika ya da İrlanda’da ki banka hesaplarını dondurmakla uğraşmak yerine bu şirketin İP’lerini yasakladı.

İşin özüne bakıldığında devletin yapmış olduğu sansür kendisi açısından çok doğrudur. Fakat devletin almış olduğu kararların kendisi için doğru olmuş olması bizler için de doğru olacağı anlamına gelmemektedir. Devletin sansür karşısında yapması gereken çağın gereklerine uygun hareket etmek ve bu sansürü kaldırmaktır. Bunun içinde devletin paradigmasını değiştirmesi gerekmektedir. Bu düşünce sistematiğindeki değişim sağlanmadığı takdirde bizler uzun süre sansürü konuşur ve sansürden etkilenmeden hayatımıza devam ederiz. Devlette başını kuma saplamış devekuşu misali ortalıklarda dolanmaya ve sözünü kimsenin iplemediği bir kuruma dönüşür.

Not: Sansür hakkındaki çalışmalara katılmak istiyorsanız http://www.sansursuzinternet.org.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*