Şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu

Normalde herkes kendisini savunabilir. Fakat ülkemizde çeştili meslek gruplarına çeşitli ayrıcalıklar sağlanmıştır. Bunlardan biriside avukatlık kanunu ile avukatlara sağlanmıştır. Bu kanunun 35. maddesi gereği çeşitli A.Ş.ler ve kooperatifler avukat bulundurmak zorundalar. Kanun maddesi şunu demektedir.

“Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.”

Yani:

1- Esas sermayesi 250 bin TL ve daha fazla olan anonim şirketler,

2- Üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatifleri,

Avukat bulundurmak zorundadır. Aksi takdirde Asgari ücretin 2 katı ceza yenir. Yani Buğün asgari ücretin brütü 693 TL olduğunu düşünürsek 1.386 TL cezayı her ay yemek zorundadırlar.
Şu adreste yer alan Şükrü Kızılot’un görüşüne göre davası olmayan firmaların bu avukatları tutması zorunlu değil fakat bunu kaç kişi dinler bilemem.

Devlet buna ne karışıyor açıkçası anlayabilmiş değilim. Zira bir şirketin avukat tutma zorunluluğu varsa, bunu hissederse zaten bu şirket avukatı devlet desin ya da demesin tutar. Fakat yok bizim devletimiz illa bir zorunluluk, illa bilmeniz gereken bir küçük ayrıntı çıkaracakya işte bunun gibi bir farklılık yapmış yine.

Devlet yakında şirkette temizlik için kaç işçinin çalıştırılması gerektiğini bile söyler. Belki böyle bir kanun vardır bile ne dersiniz?

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

5 comments

  1. ragıp diyor ki:

    110 sakini bulunan bir site için avukat bulundurma mecburiyeti varmıdır

  2. özkan diyor ki:

    bülent bey merhaba
    “amarat” benim soruma cevaben öyle dedi, yani hele bir çıksın dediği kanun avukatlık kanunu değil taslak halindeki TTK idi. Yazısında zaten avukatlık kanunun çıktığını anlayabiliyoruz
    yanlış anlamanızı düzeltmek istedim.
    syg.

  3. bülent diyor ki:

    yorum yapan “amarat” arkadaşımız önce kanun çıksın demiş. Kanun 23/01/2008 tarihinde yürülüğe girdi. “1136 sayılı Avukatlık kanununun 35.maddesine 02/05/2001 tarih ve 4667 sayılı yasanın 22.maddesi ile eklenen 23/01/2008 tarihli 5728 sayılı yasanın 329.maddesi ile değiştirilen 3.fıkrası gereğince türk Ticaret Kanununun 272.maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının 5 katı veya daha fazla sermayesi bulunan a.ş.ler ve üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurma zorunlulukları vardır” diyor. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12532488.asp?yazarid=82&gid=61 Bu linki okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.

    Saygılar
    Ayrıca yukarıda “Şükrü Kızılot’un görüşüne göre davası olmayan firmaların bu avukatları tutması zorunlu değil fakat bunu kaç kişi dinler bilemem.” diye bir yorumu var. Şükrü kızılot böyle bir yanlışa düşmez.

  4. amarat diyor ki:

    Açıkçası önce bir kanun çıksın ondan sonra ne diyeceksek deriz Özkan. Daha tam manasıyla bilinmeyen ve çıkmamış bir kanun için söz söylemek doğru değil. Lakin her şirketin smmm bulundurması saçma, ha beyannamelerini smmm lere imzalatıyorlar bir de bu çıkarsa açıkçası smmmlere kıyak geçilmiş sayarım.

  5. ÖZKAN diyor ki:

    gerçekten cok ama cok ilginç bi uygulama, yorum bile yapamadım.
    bir de yeni TTK yasalaşınca benzer şekilde şirketlerin SMMM bulundurma zorunluluğu olacak diyorlar Kadir, yani devlet sana ve bana yanlış bulduğumuz bir kıyak yapıcak galiba, ne düşünüyosun.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*