Sosyal medya sitelerinin direkt ile imtihanı

Uzun zamandır bu yazıyı yazmak istiyor fakat bir türlü vakit bulamıyordum. Sonuçta bu blog benim keyfim ve O’nun kahyası istediği zaman yazdığım bir yer. Hatta gücü keyfinde diye bir “motto” da uydurabilirim. Tabii bu benim işim olmamasına karşın işi yazmak olan insanlar var. Bu “yazan”ların, yazar değil “yazan”, kelimelerine daha çok dikkat etmesi gerekir.

Geçenlerde taksim metrosunda bir reklam gördüm ve reklamda “direk” yazılmıştı. Bunu reklamı yapan kişi hadi bu hatayı yaptı da başkaları nasıl bunu görmedi. İnsanın inanası gelmiyor.

Ben de çeşitli sosyal medya ile ilgili bilgiler veren blogların RSS’sine aboneyim ve elimden geldiğince okuyorum. Bakalım bizim sosyal medya hakkında haberler yapan siteler, ki bunlar yazarlarına yazı başına para bile verdiğini düşününce, yazım kurallarına ne kadar dikkat ediyor.

İlk olarak promoqube ajansına ait http://blog.promoqube.com adresine bakıyoruz. Aşağıda linki bulunan “Öz Hakiki Facebook” isimli yazıda “yazan” direkt yerine direk yazmış. Açıkçası buna çok şaşırmadım. Zira yakın zamanda direkt değişerek direk haline bile gelebilir. Aslında burada beni şaşırtan bu hatayı yazı işleri müdürü’nün yapmış olmasıdır.

 

http://blog.promoqube.com/2012/07/oz-hakiki-feysbuk/

Hayat hızlı, sosyal medya hayatın kendisinden hızlı. Fiber optik kablolar sağolsun, flört bile ışık hızında gelişiyor. Mesela Facebook’ta birini beğendiniz diyelim, direk Poke’a basıp dürtüyorsunuz, o da dönüp sizin fotoğraf albümlerinizi inceliyor.

Can Yücel Metin, PhDc

Yazı İşleri Müdürü

 

İkinci sırada Webrazzi’ye bakıyoruz. Erman TAYLAN var. Erman Bey de bir çok kişinin yapmış olduğu hataya düşmüş.

 http://www.webrazzi.com/2012/07/10/github-ilk-yatirim-andreessen-horowitz/

Kısa geçmişinde -Github’tan da gençler- Instagram, Zynga, Groupon gibi isimler bulunan California merkezli bir risk sermayesi şirketi olan Andreessen Horowitz’den gelen 100 milyon dolarlık nakit girişinin direk olarak nereye kullanılacağını tahmin etmek güç. İlk etapta ise son aylarda artan işe alımların devam edeceğini, Github’ın henüz ulaşamadığı geliştirici kitlesi için pazarlama faaliyetlerini -özellikle ABD dışı için- hızlandırağını ve buna parallel bireysel ürünlerinde çeşitli sadeleştirmelere gideceğini söyleyebiliriz.

Erman Taylan

 

Webrazzi’de dikkatimi çeken Ahmet Can ŞİT ise bir paragraf içerisinde direkt kelimesini hem düzgün hem de yanlış olarak kullanmış.

http://www.webrazzi.com/2012/06/19/microsoft-surface-tablet/

Microsoft, Surface tablet bilgisayarlarını piyasaya sunması pazarda rekabet ortamı açısından çok önemli bir adım. Windows’un kemikleşmiş kullanıcılarının direk dikkatini çekecek olan bu cihaz, tablet bilgisayar satın almamış olan kullanıcıların dikkati çekebilir. Dolayısıyla iPad ve Andorid işletim sistemli tablet bilgisayarların pazar payını direkt olarak etkileyecektir.

Ahmet Can Şit

 

Sosyalmedya.co sitesinde ise Bülent KOCABAŞ bir yazısında direk diğer yazısında ise direkt kullanmış.

http://sosyalmedya.co/facebook-bes-oneri/

Facebook Hakkında sayfanızda kendi e-mail adresiniz dışında

, @facebook.com uzantılı, kullanıcı isminizi içeren bir mail adresi daha göreceksiniz. Endişelenmenize gerek yok, bu mail adresi sizin mesajlaşmanızı sağlayan “Facebook Chat” için üretilmiş bir posta adresi. Fakat dilerseniz bu adresi Gmail, Yahoo, Hotmail gibi diğer geleneksel hesaplara sahip insanlarla mailleşmek amacı ile de kullanabilirsiniz. Bu adresten mail attığınız zaman karşı tarafa direk Facebook profilinizi yani sizin profil resminizi, isminizi ve mesajınızı içeren bir içerik gider.

http://sosyalmedya.co/linkedin-network-gelistirmek/

Ortak bağlantılardan yardım isteyin. Linkedin üzerinden ikici ya da üçüncü dereceden bir kişi ile bağlantıya geçmek, ona sorular yöneltmek ya da bir konu hakkındaki görüşünü almak istiyorsanız direkt olarak bağlantı isteği göndermek yerine, ortak olan arkadaşlarınızdan birine sizi tanıştırmasını konusunda yardım isteyin. Bunu yaparken, yardım istediğiniz kişinin bağlantı kurmaya çalıştığınız kişiyi gerçekten tanıdığına emin olun.

Bülent Kocabaş

 

 

Sonuç olarak “direkt” ülkemizin kanayan bir yarası. Herkesi bu konuda daha sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Linklerde bulunan hataları buraya kopyaladım, ekran görüntüsü de alınabilirdi ama buna gerek yok. Bu arada ben de entelektuel.com yazım hataları yapıyorum, özellikle eski yazılarımda oldukça fazladır ama amacım bunu sıfıra indirmek. Umarım herkes buna dikkat eder.

Bir şekilde bu yazıyı okuyanlar aşağıda yer alan veya ile ya da arasındaki farkı anlatan yazıyı da okurlarsa sevinirim.

http://entelektuel.com/veya-ile-ya-da-yazim-kurali/

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. Barış Atasoy diyor ki:

    Aslında Türk insanında son yıllarda gelişen garip bir algı var; “genelin yaptığı hataları yaparsak daha sıcak, içten görünürüz” gibi. Mesela toplantıya gidiyorsun, ağzını yaya yaya konuşan biri “naber abi nasılsın” diye konuşmaya başlıyor, sanki 40 yıllık arkadaşın…
    Ben aynı fikirde değilim – bana göre, insanlar kendilerinden daha zeki, kültürlü insanları takip ediyor. “Diğerleriyle” daha rahat iletişim kurmalarının bir önemi yok. Amcalarımdan biri ilkokul mezunu; kendisine ilçe başkanlığı önerdiler diye partiyi bıraktı:) Gerekçesi de makul: “Benim gibi cahil adamı başkan yapacaklarsa, bu partiden bir bok olmaz!”
    Zamanla “tepedekiler” bayağılığa öykünmeye başladıkça, gerçekten buna alışıp bayağılaştılar da. Kaldı ki, Türkiye’ de yazmak çizmek iş olarak görünmüyor, kime sorsam “yaa ben de yazarım” diyor; yaz dediğinde okumayı yeni sökmüş çocuklar gibi tel tel dökülüyorlar. Yazacak fikir olmamasını da geçtik, çoğu o basit, küçücük fikirleri ifade etmekten aciz.
    Ekonomideki “kötü para, iyi parayı kovar” ilkesi her alanda çalışıyor, ama sanırım buna en azından belli konularda karşı durmanın uzun vadede getirisi, kişinin hem kendisine, hem de topluma daha fazla olacaktır.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*