Zenginden daha çok vergi alacağız

Zenginden daha çok vergi alacağız

“Zenginden daha fazla vergi alacağız” diyen Şimşek, “Yüksek gelir elde edenden daha çok, az gelir elde edenden daha az vergi alacağız. Yeni gelir vergisi reformunda rent geliri vergilendirilecek” şeklinde konuştu. 2B’de uzatmanın söz konusu olmadığını belirten Şimşek, kadastrosu tamamlanmış olanlarda başvurunun yüzde 86 olduğunu kaydetti.

Yukarıdaki ifade Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e ait. Anlaşılan yüksek olan vergiler önümüzdeki günlerde tekrar artacak. Bu ülkede ödediğimiz vergiler maalesef doğrudan değil de dolaylı vergiler yoluyla alındığı için kimin ne kadar vergi verdiği açıkçası çok belli olmuyor. Doğrudan vergilendirme olsaydı siz bordronuzda brüt maaşınızdan kesilen sigorta primleri ve gelir vergisini görecek, içiniz cız edecekti. Fakat devlet bu şekilde doğrudan vergi tahsilatı yapamadığı için bizler sigara, benzin, telefon ve araba alırken bizlerden çeşitli adlar altında vergiler alıyor.

Yukarıdaki tabloda gördüğünüz üzere zaten hali hazırda Gelir Vergisi matrahı 10.000 TL olan ile 25.000 TL olan veya daha fazla ücret elde eden, Gelir Vergisi matrahı 88.000 TL’yi geçen kişiler farklı oranlarda vergilendirilmekte. Yani, daha çok gelir elde edenden daha fazla vergi almakta. %35 oranından vergi veren bir insanı düşünelim. Rakam olarak bize çok basit gelse dahi bu bir kişinin 30 günlük çalışmasının 10 güne tekabül eden kısmıdır. Yani bir aylık çalışmamızın 10 günlük kısmını devlet için çalışıyoruz. Akılla, mantıkla, izanla açıklanamayacak derecede abartılı bir oran var karşımızda.

Adaleti devletten beklemek

Tam bu noktada sormamız gereken soru şudur. Peki herkes bu vergiyi ödüyor mu? Alacağımız cevap koskoca bir HAYIR. Yani devlet normal şartlar altında herkesin kazandığı tutar üzerinden vergi geliri elde etse belki %35 oranındaki vergi %20’ye düşecek fakat devlet bu vergiyi herkesten tahsil edemediği için doğrudan vergi yerine dolaylı vergi tahsil etmeye çalışıyor. Tabii bu arada %35 oranındaki vergiyi de düşürmüyor. Böyle olunca da devlet dürüst vatandaşlarını tabiri caizse “yolmaya” devam ediyor. Bir yanda dürüst vatandaş ve %35 vergi veriyor bir yanda normalde %35 vergi vermesi gereken kişinin gelirini düzgün göstermeyip %15 vergi vermesi. Adaleti devletten bekleyen kişiler de maalesef devletten adalet yerine adaletsizliği görmekte.

Ne kadar zengin olalım

Bu vergi artışlarının bir nedeni de insanlar arasındaki uçurumun açılmasını önlemek. Bir kişi %35 yerine %15 oranında vergi verse serveti yıllar itibariyle çok daha kolay artacaktır. Fakat devlet bunu istemiyor ve sen hemen zengin olma, hatta hiç zengin olma, orta sınıf bir vatandaş olmaya veya fakir kalmaya devam et. Maalesef ülkemizdeki durum sosyalist ülkelerdeki gibi fakirlikte eşitlik sağlanmakta. Devlet bize ne kadar zengin olacağımızı, ne kadar para harcamamız gerektiğini söylesin de biz de boşu boşuna para biriktirmek için “kasmayalım”.

Küçük esnaf

Olayın bir başka buudu da küçük esnaf. Maalesef bizim ülkemiz tarım ülkesinden sanayi ülkesine geçiş yapamadı. Bundaki temel neden de bizim küçük esnafımızın tembel olması. Bu ülkedeki asgari ücretlinin bir yılda ödediği gelir vergisi 1.349

,04 TL’dir. Birçok küçük esnaf maalesef bu vergiyi bile vermemektedir. Bu yazıyı okuyunca bakkalınıza veya küçük esnaf olarak gördüğünüz yerlerin vergi levhasına bakın. Matrah kısmında 8.993

buy kamagra 100mg

,64 TL yazmıyorsa ve Vergi kısmında da 1.349,04 TL yazmıyorsa asgari ücret ile çalışan bir işçi devlet için daha çok çalışmış ve devlete daha çok vergi ödemiş demektir. Aşağıda asgari ücretin hesaplanmasını görebilirsiniz.

Yeni nesil siyaset isimli yazıda bakanımız oransal vergilendirmenin bütün avrupada olduğunu söylemişti. (bkz: http://entelektuel.com/yeni-nesil-siyaset/ ) Fakat bütün avrupanın yapmış olduğu yanlışı biz neden yapıyoruz anlamıyorum. Burada “Ha bütün ülkeler yanlış biliyor bir doğruyu sen biliyorsun.” diyenler çıkacaktır ama işin gerçeği vergi oranları arttıkça kaçak çalışma artacaktır, ki artıyor.

Çözüm

Çözüm bakanımızın söylediği gibi çok kazanandan çok vergi almak değil, tam aksine gelir vergisi oranını sabitlemek. Bir işçinin geliri ne olursa olsun %15 vergi almalı. Şimdi buna en büyük eleştiri çok kazanan elbette çok vergi vermeli olacak. Bunu diyenler acaba ne kadar gelir vergisi veriyor ve kendileri çok para kazandıklarında bu vergiyi vermek isteyecekler mi? Buna vicdani olarak evet diyecek kişi yoktur. Düşünün, ayın 10 günü evinizde çoluğunuzla çocuğunuzla zaman geçirmek, pikniğe gitmek, parkta oynamak varken devlet için çalışıyorsunuz.

Ayrıca aşağıdaki yazıyı da okuyabilirsiniz.

http://entelektuel.com/devlet-sizi-ac-birakir/

http://entelektuel.com/otv-zamlaninca-kdv-de-zamlanmis-sayildi/

http://entelektuel.com/m-serdar-kuzuloglunun-arabasi/

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. […] Ek okuma : http://entelektuel.com/zenginden-daha-cok-vergi-alacagiz/ […]

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*