Bedava, değer mi bayrağı ve karar mekanizması

İnfomag dergisi Nisan sayısında Chris Anderson’un yazmış olduğu Bedava isimli kitabı ücretsiz olarak dağıttı. Kitap oldukça enteresan konulara değinmekte. İnsan zihninin fiyatlara karşı nasıl bir davranış içerisine girdiğini çeşitli örnekler vererek anlatmakta. Esasında bedava olan bazı “şey”lerin esasında bedava olmadığını ya da nasıl bedava olduğunu bizlere anlatmakta.

Peni Aralığı

Kitapta bahsedilen önemli konulardan birisi peni aralığı. Kitapta şu ifadeler yer almakta

clomid 50mg kaufen

, “ Dergilere hiç fiyat koymamak yerine düşük bir fiyat koymak açıkça etkili olabilir. ama çoğu durumda sadece bir peni- görünürde önemsiz bir fiyat- tüketicinin büyük bir miktarını durdurabilir. Bir peninin ekonomik olarak bize göre bir anlamı yoktur. Öyleyse bu denli büyük etkisi nereden geliyor?

Yanıt, bizi tercih hakkında düşünmeye sevk etmesidir. Bu bile devam etmemek için bir neden olabilir. Sanki bir fiyatla her karşılaştığımızda beynimiz bir bayrak kaldırmaya programlanmış gibi. Bu, “değer mi” bayrağı. Herhangi bir fiyat karşısında kendimize, cüzdanımızı açmak isteyip istemediğimizi soruyoruz. Ancak fiyat sıfırsa bayrak hiç kalkmıyor ve karar vermek kolaylaşıyor. “

Sıfırın Maliyeti

Kitapta sıfırın maliyeti ile ilgili bir deney bulunuyor. Araştırmacılar iki çeşit çikolatalı şekerleme sattılar. İsviçre’den değerli Lindt şekerlemesi ve sıradan Hersbey’s Kisses. Lindt çikolatasına, toptan fiyatının yarısı olan 15 sent, Kisses’e 1 sent fiyat koydular. Müşteriler, iki çikolatanın kalite farkının, fiyat farkını aştığını hesap ederek rasyonel davrandılar. Yüzde 73’ü Lindt’i, yüzde 27’si Kisses’i seçti.

Bu sefer araştırmacı, iki çikolatanın da fiyatını 1 sent indirerek denkeleme Bedava’yı koydu. Şimdi Lindt 14 sent, Kisses ise bedava. Mütevazı Kisses aniden hit oldu. Yüzde 69 onu tercih etti. Fiyat/Kalite hesabında hiçbir şey değişmemişti- iki çikolatanın fiyat aralığı hala 14 sentti ama sıfırın işin içine girmesi müşterilerin tercihlerini tersine çevirmişti.

Kitapta ayrıca bahsedilen önemli bir örnek ise daha önceden ücretli olan fakat daha sonra ücretsiz olan bir uygulamanın ya da hizmetin satın alıcılar tarafından farklı algılandığını. Artık eskisi kadar kaliteli olmadığı gibi bir kanıya kapılacaklarını düşündüklerini anlatıyor. Fakat sürekli bedava olan, örneğin google, bir hizmetin neden bedava olduğu konusunda herhangi bir kötü kanıya, hizmetin kötü olduğu kanısına kimsenin kapılmadığını anlatmakta.

Bedava İle Rekabet Etmek

Kitapta bir başka örnek ise Yahoo ile gmail arasında mail alanında var olan yarıştan, rekabetten bahsetmekte. Yahoo’nun Google’un vereceği ücretsiz ve kendi hizmetine göre çok daha fazla olan hizmete nasıl karşılık vereceğini herkes merak ediyordu. Konu genişçe kitapta açıklanmış. Ayrıca geçen gün M. Serdar Kuzuloğlu’nun geçen gün Bilgi MBA dersinde konuşması arasında geçen “küçük bir cümle”yi bana hatırlatmıştı. Bugün pahalı olan fakat yarın ucuz olan bir hizmeti şimdiden vermeye başlamak. Kitaba göre sabit disklerin fiyatları her sene neredeyse yarı yarıya düşmekteydi.

Siz de bütün bunları ve daha fazlasını okumak istiyorsanız, sadece iletişim, pazarlama ve reklamcılık alanında değil. İktisat, işletme gibi alanlarda uzmansanız muhakkak okumanız gereken bir kitap.

Bu arada önümüzdeki yazıda M. Serdar Kuzuloğlu’nun girişimcilere 10 öğüdünü de burada sizlerle paylaşacağım.

Not: İnfomag dergisine bu kitabı hediye ettiği için teşekkürler.

Bugün arkadaşım Kerem Facebook’da bir video paylaştı ve video’da M. Serdar Kuzuloğlu’nun bahsetmiş olduğu bir kaç konuya rastladım. Muhakkak izleyiniz.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

5 comments

  1. […] Bedava, değer mi bayrağı ve karar mekanizması […]

  2. […] ile görüşmeli ve para ile entry yazabilirler. Bu konuda  Chris Anderson’un yazmış olduğu Bedava isimli kitabı okumalı ve kendi gelir modellerini oluşturmalarını öneririm. Hoş bunu sözlük yönetimi […]

  3. Süleyman Turan diyor ki:

    Kitap Okuyoruz! T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Yayıncılar Birliği ve Milli Kütüphane gibi önemli kuruluşların yanı sıra ulusal basının ve edebiyat camiasının önde gelen yazar ve şairlerin tavsiyesi ile Türkiye’nin en büyük kitapsever topluluğu olan Kitapokuyoruz.com, sizlerle! Neden Kitapokuyoruz.com? Kitap almadan önce okumak istediğiniz kitap ile ilgili en temiz bilgiye ulaşmanın yolu Kitapokuyoruz.com’dan geçiyor. Kitap satışı olmayan sitede ki kullanıcılar kitaplar hakkında yorumlar yapabiliyor ve kitapları puanlayabiliyor. Böylece bir kitap ile ilgili arka-söz ve fazlasını (satış kaygısı taşımadığından) güvenilir olan tek bir kaynaktan öğrenebiliyorsunuz. Gerçek Zamanlı Bilgilendirme Sistemi Sitenin en büyük avantajlarından birisi de uyarı sistemi. Takip etmek istediğiniz yazarları, yayınevlerini, çevirmenleri ve kitapları takip edilenler arasına aldığınız taktirde herhangi bir puanlama, yorumlama ve yeni eklenen kitap olduğunda gerçek zamanlı bilgilendirme sistemi ile posta kutunuza haber geliyor ve takip etmeniz kolaylaşıyor. Bilgi Kirliliğini Önleme İnternette maalesef bilgi kulaktan kulağa oyunundan bile kötü bir biçimde yayılıyor. Birinin siyah diye anlattığı iki üç kalem dolaşıp beyaz diye anlatılıyor, hem de aynı referanslar verilerek. Kitapokuyoruz.com diğer internet sitelerinden farklı olarak kitap, yayınevi, yazar, çevirmen gibi kategorilere ayırdığı içeriği bizzat sorumlulardan alarak içeriğin temizliğine ve doğruluğuna çok dikkat ediyor. Buna rağmen bir hata olduğu taktirde e-destek özelliğiyle sitede yanlış olan bilgi hakkında talep yolladığınızda aynı gün içerisinde kontrolü sağlayıp gerekli güncellemeleri de gerçekleştiriyorlar. Kullanıcı Yazıları Sitenin en çok dikkat çeken bölümlerinden birisi de birbirinden değerli öğretmenlerin, öğrencilerin, yazar ve şairlerin de içinde bulunduğu kullanıcıların yazdığı yazılar… Ortak paydayı edebiyat ve kitap dünyası olarak alan bu topluluk adeta bir zincir gibi birbirine sıkı sıkıya bağlanmış üyelerden oluşuyor. Kullanıcılar, yazılara yorum yapabilme ve beğenebilme özellikleri ile de birbirlerine destek olup facebook, friendfeed, twitter ve myspace butonları ile bu yazıları paylaşarak yazının çok daha büyük bir kitleye ulaşmasına da yardımcı olabiliyorlar.

  4. […] yazı sonunda http://entelektuel.com/bedava-deger-mi-bayragi-ve-karar-mekanizmasi/ Bedava, değer mi bayrağı ve karar mekanizması isimli yazıyı okumanızı ve yazının sonunda […]

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*