Doğurmadan önce SSK’lı olarak çalışmaya başlayın

Malumunuz bu aralar doğumla ilgili konular popüler. Ben de size kadınların emeklilik işlemlerinde kendilerine gün kazandıracak işlemlerden olan “Doğum Borçlanması” hakkında kısaca bir bilgi vermek istedim.

Kimler doğum borçlanması yapabilir?

SSK’lı olarak çalışmaya başlanılan süreden sonra doğum yapan ve çocuğu sağ olan her kadın doğum en fazla iki çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Bunları örnekler ile açıklamak oldukça faydalı olacaktır.

  • 2011 yılında SSK’lı olarak işe girmiş Sezen Hanım 2008 ve 2012 yıllarında iki çocuk doğurmuştu
    r. Sezen Hanım ilk olarak SSK’lı giriş tarihi 2011 yılı olmasından dolayı 2008 yılında doğurduğu çocuk için doğum borçlanması yapamayacak fakat 2012 yılında doğurduğu çocuk için doğum borçlanması yapacaktır.
  • 2011 Yılında ilk kez işe giren Sezen Hanım 2012 yılında doğum yapmış ve 12 ay işten ayrılmış 2013 yılında tekrar işe girmiştir. Bu durumda Sezen Hanım SSK’sız günleri olan 12 aylık süre için doğum borçlanması yapabilecektir.
  • Sezen Hanım 2006 senesinde işçi olarak çalışmaya başlamış fakat 2008 tarihinde işten ayrılmış ve kendi işyerini kurmuştur. Böylelikle 4a yerine 4b sigortalılığa geçmiştir. Sezen Hanım 2004 yılında ve 2009 yılında iki doğum yapmıştır. Sezen Hanım bu iki doğum için de borçlanma yapamayacaktır. İlk çocuğu SSK’lı olmadan önce doğum yaptığı için ikinci çocuğu ise doğumdan önce SSK’lı değil de Bağkur’lu olduğu için borçlanma yapamayacaktır.
  • İlk kez 2000 senesinde işe giren Sezen Hanım 2002

    , 2004 ve 2006 yıllarında 3 adet çocuk doğurmuştur. Sezen Hanım bütün çocukları için doğum borçlanması yapabilir mi? Sorumuzun cevabı hayır. Sezen Hanım üç çocuktan sadece ikisi için doğum borçlanması yapabilecektir.

Doğum borçlanması tutarı ne kadardır?

Doğum borçlanması tutarı günlük ücretin %32’si kadardır. Asgari ücret üzerinden borçlanmak isteyen bir kişi bir günlük çalışma ücreti olan 29,55 TL * 0,32=9,456 TL ödeme yapacaktır. İki yıllık sürenin tamamını borçlanmak isteyenler 9,456 * 720 = 6.808,32 TL ödeme yapması gerekecektir.

Borçlanılan tutarın bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanma tutarlarının kuruma tekrar yazıyla başv

urularak borçlanılması gerekmektedir. Borçlanma sırasında kuruma herhangi bir evrak vermenize gerek bulunmamak

tadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kendi kayıtlarına göre sizin borçlanma talebinizi dikkate alacaktır.

Doğurmadan önce SSK’lı olarak çalışmaya başlayın

1990 ile 1994 seneleri arasında işçi olarak çalışan Sezen Hanım 2008 yılında kendi işini kurmuş ve Bağkur’lu olmuştur. Sezen Hanım 1996 yılında bir çocuk doğurmuştur ve 2012 yılında bu doğumu borçlanmak istemektedir. Sezen Hanım, 2012 yılında 1996 yılında yapmış olduğu doğumu borçlandığında ödeyeceği primler Bağkur’lu olarak değerlendirilecektir.

Bu yüzden size tavsiyemiz şu an bağkurluysanız ve geçmişteki doğumlarınızı borçlanmak istiyorsanız SSK’lı olarak kendinize ait olmayan işyerinde, bir başka firmada, SSK’lı olarak çalışmaya başlamanız ve bundan sonra doğum borçlanması yapmanızdır. Aksi takdirde Bağkur’lu iken yapacağınız doğum borçlanmaları emeklilik hesabında SSK değil de Bağkur prim gün sayısı olarak gözükecektir. Şveimdi siz 2 yıllık doğum borçlanması için üzerimizde olan şahıs firmasını vergi dairesinden kapanış verip veya şirket ortaklığından mı çıkalım diye düşünmeyin 01 Mart 2011 tarihinden itibaren kamuoyunda Torba kanun olarak bilinen 6111 sayılı kanunla birlikte vergi devri veya şirket ortaklığından ayrılmadan SSK’lı olabilirsiniz.

Demek ki neymiş? Önce SSK’lı olacaksınız daha sonra doğum yapacaksınız.

Not: Daha fazla bilgi için; http://muhaseberehberi.com/orneklerle-dogum-borclanmasi/ yazısını okuyabilirsiniz.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*