Dua yerine geçer

Dilin kemiği yok diye atalarımız oldukça güzel bir söz söylemişler. Bizlerin ağzından çıkan sözlerin nereye gideceğini bilmeden sözler söylüyor ve daha sonra o sözlerin esiri oluyoruz. Atalarımız bununla da ilgili bir söz söylemişler. ” Söz ağızdan çıkana kadar bizim esirimiz, ağızdan çıktıktan sonra biz onun esiri oluruz.”

Düşünmeden ettiğimiz sözler sadece kendi esaretimizi oluştursa yine iyi. Kötünün de kötüsü denilen bir durum var o da söylediklerimizin dua yerine geçmesi.

Özellikle ebeveynler çocuklarına canları sıkıldığı an hemen kolayca çeşitli sözler söylerler. Esasında bu sözleri kendi yavrularına söylemek istemezler fakat sinirlenmelerinden dolayı bu sözler ağızlarından çıkar.

İşte böyle durumlarda söylenen sözlerin dua olmayacağını kim garanti verir ? Dua dediğimiz de aklımıza hemen ardından fatiha falan okuma ve amin deme geliyor fakat gündelik yaşamımızda sarf ettiğimiz sözler de dua yerine geçebiliyor. Misal, keşke saglığım yerine gelse ya da keşke şu kırmızı bmw 1.16’yı alacak kadar zengin olsam, keşke şu bayan kadar güzel hanımım olsa. İşte bu sözler esasında bizlerin birer isteği değil midir ?

Elbette isteğidir. Duada da biz insanlar Yüce Yaratıcıdan kendimizce isteklerde bulunuruz, ki bulunmalıyızda. Rabbimiz ayakkabı bağını dahi kendisinden istememiz gerektiğini yani istemekte bir sınırın bulunmadığını söylemiştir.

Dualarımızı ederken nasıl hassas davranıyorsak, gündüz malayani sohbetlerde dahi isteklerimiz ve sözlerimiz hep güzele, hep iyiye, hep hayırlıya olması gerekmektedir.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. rumma diyor ki:

    Ağızdan çıkan söz mühürdür yada vakti saatine denk gelir de derler…

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*