Ekşisözlük reklam gelirlerini neden dağıtamaz

3 Aralık 2011 tarihinde E-Tohum’un İstanbul Teknik Üniversitesin’deki programa katıldım. Programda Ekşisözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu’nun (ssg) sunumu sonrası kendisine birçok soru soruldu. Bu sorulardan bir tanesi de sözlüğün reklam gelirini dağıtmayı düşünüp düşünmediğidir.

Açıkçası sözlüğün reklam gelirini dağıtmayacak olmasında birçok sebep var. Bunlardan birisi hali hazırda sözlükte yazmak isteyen zaten bir sürü aday beklemekte. Talebin çok olduğu, arzın ise sabit olduğu bir yerde elbette sözlük elinde tuttuğu bu gücü

, bu parayı dağıtmak istemeyecektir. Bunun psikolojik nedenlerini başkaları yaza dursun ben Ekşi Bilişim’in reklam gelirini dağıtamamasının vergi boyutuna değineceğim.

Örneğin sizin sözlük kullanıcı adınız İstanbul olsun, Ekşi Bilişim A.Ş. İstanbul ismindeki kullanıcısına 10 TL reklam geliri hak ettiğini bildirmiş olsun. Bu bildirim sonrası İstanbul kullanıcısının yapacağı iki “şey” var. Bunlardan birincisi Ekşi Bilişim A.Ş. adına KDV dâhil bir fatura düzenlemek ve karşılığında bu parayı banka hesabına istemektir. Sözlükte kendine ait bir işyeri olan, fatura kesebilecek kişi sayısı çok olmasa gerek. İkinci bir yöntem ise İstanbul kullanıcısının bu 10 TL’yi almadan önce Ekşi Bilişim A.Ş’nin vergi sorumlusu olarak sizin elde ettiğiniz gelirden dolayı ödemeniz gereken vergiyi hak ettiğiniz 10 TL’den düşüp daha sonrasında size göndermesidir.

Tabii burada Ekşi Bilişim A.Ş’nin düzenlemek zorunda olduğu evrakın üzerinde İstanbul kullanıcısının adı, soyadı, T.C.kimlik numarası ve adresi bulunması gereklidir. Her daim bizim kullanıcı bilgilerimizi nasıl devlet ile paylaşırsın diye Sözlük yönetimine laflar hazırlamış olan kişilerin üzerinde durduğu en önemli unsur anonimlik. Sözlük gelirlerini dağıtmaya başladığında kaç kişi bu bilgilerini verecek? Şayet verirse anonimlik derdinde olanların özünde çok da anonimlik derdinde olmadığı ortaya çıkacak.

Pilli.com bir zamanlar yazarlarına gelirlerini dağıtıyordu. O da http://www.pilli.com/yazi/degisim bu linkdeki yazıyla artık yazarlara reklam gelirlerini dağıtmayacağını açıkladı. Pilli’nin gerekçeklerine bakarsanız bu gerçekten çok zahmetli bir iş. Hele hele sözlük gibi çok kullanıcısı olan bir yer için imkânsıza yakın.

  • “Herhalde birikmiş paralarımız ne olacak diye düşünüyorsunuz. Eğer havale masraflarını karşılamayı kabul eder, IBAN’ınızı, T.C. kimlik numaranızı ve ikametgâh adresinizi doğru girerseniz hesabınızda kaç para var olursa olsun, göndereceğiz (unutmayın, bir de %17 stopaj düşülecek)

  • Maliye, gelir gönderdiğimiz herkesin T.C. kimlik numaralarını ve ikâmet adreslerini doğrulamamızı ve ödeme makbuzlarına eklememizi istiyor.”

 

Bence sözlük yazarları sözlük yönetiminden para beklemek yerine kendi arasında organize olup ajanslar ile görüşmeli ve para ile entry yazabilirler. Bu konuda  Chris Anderson’un yazmış olduğu Bedava isimli kitabı okumalı ve kendi gelir modellerini oluşturmalarını öneririm. Hoş bunu sözlük yönetimi öğrenirse yazarlıklarını iptal edebilir fakat bunun için yedek yazar hesabı bulundurmaya başlayabilirler.

 

 

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. özkan diyor ki:

    bir sermaye şirketi olan ekşisözlük, ortağı olmayan kişilere nasıl kar dağıtımı yapabilir ki? mevzuatımızda gelir dağıtımı yok, kar dağıtımı var, hali hazırda reklam vs gelirlerden yapılan giderler düşüldükten sonra kalan paraya kar diyeceğiz ve şirket bunu yazarlara dağıtacak. işin vergi boyutuna gelene kadar bir çok imkansızlık var. ben kendi payımı helal ettim :)

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*