Gurbetçilere Vergi Yönetiminde Öneriler

Yıllar yılı gurbette çalışan kişiler her nedense yatırımlarını ısrarla Türkiye’de yapmakta kararlılar. Bu yatırımlarını da genellikle altın ve gayrimenkule yatırmaktalar. Altın alan gurbetçilerin oldukça kârda olduklarını biliyoruz. Üstelik buradaki fiyat artışından herhangi bir vergi ödemesinde de bulunmuyorlar. Peki, gayrimenkul yatırımında bulunan gurbetçiler için durum nedir?

Gayrimenkul yatırımı yapıp bu yatırımlarındaki değer artışlarını realize etmek isteyen gurbetçiler bu mülklerini 5 yıl içinde satarlarsa değer artış kazancına tabi olacaklar ve Tuik’in açıkladığı üretici fiyat endeksinin üzerinden %10 fazla bir değer artışı olduysa ilgili yılın istisna gideri ve gayrimenkul satışı ile ilgili giderleri indirdikten sonra gelir vergisi oranları ile hesaplanıp beyan edilmesi gerekmektedir.  Ayrıca tapu masrafının da oldukça önemli bir tutar olacağını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Peki

, bu gayrimenkulü elde ederken ne kadar Gayrimenkul sermaye iradı (kira vergisi) bildireceğiz?

Bunun hesaplanması ayrı bir konu, fakat yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin yatırım yaparken bazı uygulamaları dikkate alması gerekmektedir. Gayrimenkul sermaye iradında iki çeşit gider yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan birisi götürü gider yöntemi diğeri ise gerçek gider yöntemidir. Gerçek gider yöntemini genellikle kendisi kirada otururken bir başka gayrimenkulünden dolayı kira geliri elde eden kişiler seçmektedir. Gelir idaresi kirada oturduğunuz evin kira bedelini gerçek gider yöntemini seçenler için gider olarak kabul etmektedir. Fakat burada bir istisna var.

Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.

Bunun anlamı Türkiye’de gayrimenkulü bulunan gurbetçiler gerçek gider yöntemi yerine götürü gider yöntemini seçmeleri daha uygun olacaktır. Esasında burada bir başka dikkat çekici konu gayrimenkulün türü.  Gurbetçi Ahmet abi Türkiye’de ev yerine işyeri alsa daha kârlı çıkacaktır. Bunun da nedeni aşağıdaki kanun maddesinde yer almakta.

Yurtiçinde yerleşmiş olmayan gerçek kişiler çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla bir süreyle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları; tutarı ne olursa olsun üzerinden Gelir vergisi kesintisi yapılmış olan İşyeri kira gelirlerini beyan etmeyeceklerdir.

Görüldüğü üzere gurbetçilerin Türkiye’de ev almak yerine işyeri alması daha avantajlı gözükmekte. Tabii bu her zaman böyle olmamaktadır. Bunun tek tek hesaplanması gerekmekte. Zira işyeri kira geliri elde ederken bunun üzerinden zaten kira stopajı kesilip size kiracı tarafından net bedel hesabınıza yatacaktır.  Gurbette yaşayan vatandaşlarımıza tavsiyem yüksek kira getirisi olacak olan yatırımlarınızda ev yerine işyerini tercih etmenizdir.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*