İşsizlik parası devletin bir ihsanı değil

işsizlik maaşıİşsizlik parasını alma şartlarını ve devlet yerine garanti bankasının işsizlik maaşı uygulamasını seçersek dah akarlı olacağımızı daha önceki yazımızda yazmıştık. Şimdi ise dikkatinizi bir başka konuya çekmek istiyorum. Bu konu da işsizlik sigortası fonu. Devlet bu işsizlik maaşlarını verirken kendisini baba olarak gördüğünden falan vermiyor. Hali hazırda devlet işçilerin maaşından yüzde bir, işverenlerin maaşından yüzde iki ve devlette işçilerin verdiği kadar yüzde birlik bir katkı yaparak bu fonu ayakta tutmaya çalışacağı varsayılmıştı. Zira varsayılmıştı diyorum çünkü bu fonda o kadar çok para biriktiki devletin çeşitli kurumları burada boşu boşuna duran paraya gözlerini diktiler. Birileri bu kriz anında bu paradan yararlanamayacaksak ne işimize yaryacak gibi yanlış sözler söylediler.Halbuki bu fonun amacı işsizlik maaşı alacak kişilerin maaşlarını karşılamaktı. Fakat işsizlik sigortası fonundan yararlanmanın çeşitli şartları vardı ve bu kişiler bu fondan faydalanmadı.Belkide işsiz bırakılan kişilerin zaten sigortalı yapılmadığı fikride aklıma gelmiyor değil.

Bu işsizlik fonundan benim bildiğim en son 1,3 milyar dolar GAP’a para aktarıldı.Buradan anlıyoruzki devlet işsizlik sigortası fonunu oluşturup işsizlere yardım edeceği yerine kendisine yeni bir gelir kapısı açmış bulunmakta. Çalışan işçiler ben işsizlik fonundan yararlanmak istemiyorum, maaşımın yüzde birini kesmeyin deme hakkı malesef bulunmuyor. Böyle oluncada çalışan herkesten yüzde 1 bu tutar kesilip devasa fon oluşturulmuş bulunmakta.

Bu fonun neden bu kadar şiştiğinin bir diğer nedeni de devletin işsizlik maaşı verirken adaletsiz davranmasıdır.Bir kişinin maaşı 5.000 Tl diyelim bu kişiden her ay 50 tl kesilirken asgari ücretli kişiden 6,66 TL kesiliyor. Şimdi bana maaşı 5.000 TL olan kişinin de işsiz kaldığında ona göre çok daha fazla işsizlik maaşı alabileceğini düşünebilirsiniz. Fakat o kadar düşünmeyin devlet baba burada bize ” hayır sen o kadar parayı ne yapacaksın diyor ve 532,80 TL maaş bağlarken asgari ücretten prim ödeyen yani ayda 6,66 TL prim ödeyen kişi 264,80 TL işsizlik maaşı alabilecek. Yani birisi diğerinin kaç katı prim öderken alacakları işsizlik maaşları arasında o kadar çok fark oluşmuyor.İşte bu adaletsizliklerden dolayı belkide işverneler çalışanların maaşları X Tl olsa dahi asgari ücretten gösteriyorlar.

Brüt maaş: 5.000 TL , İşsizlik Primi : 50 TL , İşsizlik Maaşı : 532,80 TL

Brüt Maaş :666 TL, İşsizlik Primi: 6,66 TL, İşsizlik Maaşı : 264,80 TL

Şu yukarıdaki tabloda bir aksaklık olmadığını düşünüyorsanız lütfen gidip yüzünüze bir su serpin, havuza atlayın ve kendinize gelin.Ve bütün bunlar olurken devlet işçisinden kar elde edip GAP’a para biriktiriyor.

Peki olması gereken ne ?

  • GAP’a para aktarılmasına son verilmesi,
  • İşsizlik tavan maaş ödemesinin Asgari ücretin brütünün %85 tutarından Asgari Ücretin Brüt tutarının 3 katına çıkarmak.

En azından bunlar yapılırsa bir nebze çözüm olabilir fakat yinede devletin prim oranlarını düşürmesi gerekir. İşverenlere yüzde 2 lik bir prim yükü olduğunu ve bunun çok fazla olduğunun farkında mısınız ?

Gap’a para aktarılması için kanun değişikliği yapıldı ve kanuna şu madde eklendi. Kanun Metni. / 2008 yılı için 1 milyar 300 milyon, 2009-2012 yıllarında Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin dörtte biri, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlara yönlendirilmek üzere  Hazineye  aktarılması.

Bütün bunlardan sonra umarım İşsizlik parasını devletin bizlere tanımış olduğu bir lutüf değil bizzati çalışanların hakkı olduğunun farkına varırsınız.

Bu konu ile ilgili diğer yazımı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://entelektuel.com/issizlik-maasi-devlet-ve-garanti-bankasi/

Kaynak: http://www.iskur.gov.tr/LoadExternalPage.aspx?uicode=statissizliksigortasiisle

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

1 comment

  1. oğuz kır diyor ki:

    brüt 5000 lira maaş alan ile asgari ücret alan kişilen arasında işşsizlik maaşı kıyaslaması yapmış ve adaletsiz olduğundan dem vurmuşsunuz. şimdi adalet kelimesinden anlamamız gereken sadece eşitlik değildir. burada söz konusu olması gereken dengeli bir eşitliktir. 5000 lira maaş alan kişinin gerek iş hayatındaki konumunu gerek sosyal hayatını bir canlandırın ve tekrar düşünün. 5000 lira maaş alan bir kişi ne yapıyor da bu kadar maaş alıyor? herhalde önemli bir iş sahibi. niçin işsiz kalır? kolay kolay kalmaz herhalde.
    bana kalırsa 5000 lira maaş alıp daha sonra işsiz kalan adam aptaldır. işsizlik maaşı bile almaması gerekir. daha dişe dokunur noktalara değinmenizi temenni ederim. burdaki adaletsizliğin temeli asgari ücretin düşük olmasıdır.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*