Özgüven

Kardelenlerdir delip geçen kar tanelerini kendilerine olan olanca güveniyle , inadına.      Kırsal alanda ebeveynler çocuklarına daha on üç yaşlarında kamyon sürdürdüğü halde şehirde ebeveynler çocuklarını bakkala bile gönderirken çocuğumu kaçıracaklar mı diye kimi zaman haklı serzenişlerde bulunuyorlar.

     Çocuklarının kişisel gelişimleri için yuvalara, kreşlere, kurslara yollayan ebeveynler çocuklarına yapma, etme diye öyle bir tembihliyorlar ki çocuklarının adım atmasını bile tehlikeli durummuş gibi görüp çocuklarının özgüvenlerini kırdıran şehirli ebeveynlerin esasında köyde ki annelerden öğrenecekleri çok ders var. Köy yerlerinde çocuklar 10 yaşından itibaren kendilerine aileleri tarafından ahıra bakmak, hayvanları o sıkıcı ahırlardan çıkarıp havalandırmalarını sağlamak, tarla sulamak ve yeri geldiğinde ise kamyon dahi sürmeleri kendilerine sorumluluk olarak veriliyor. Şehir yerinde ehliyetleri olup kendilerine ait arabası dahi olan genç kızların araçlarını trafiğe çıkarmakta zorlanıp arabalarını galerilerin önüne çekmelerine inat köy yerleri yemenisi ile babalarına evinde hazırladığı sıcak azığı götüren nice Fatma’larla dolu.

        Büyük şehrin keşmekeşinde üstleri hiç tozlanmadan büyüyen bebeklikten çocukluğa adım atanlara inat köylerde ki çocuklar burunlarında sümük, üstlerinde annelerinin yamadığı elbiseyi bilmem kaçıncı kez söküp, evlerinin arkasındaki kum ocağında üstlerini mahveden çocukların elbette kendilerine özgüvenleri şehirli akranlarından daha fazla olacaktır. Aile bütçesine katkısı üniversiteden mezun oluncaya kadar sıfır olan delikanlılarımızın akranları ise köy yerinde ikinci çocuğuna isim koyma yüzünden eşi ile tartışır olmuş ve bu zamana kadar reçberlik üzerine doktora yapacak bilgi ve beceriye sahip olmuştur. Babaları yanında kendisine çocuk gözüyle bakılan şehirli gençlerin yerine kendileri koca adam yerine konulan köylü yağız delikanlılar kaya gibi özgüvenleri ile ailede kendi konumlarını canlandırıyorlar. Köylerimize artık özgüven eğitimi veren kursların açılma vakti gelmişte geçiyor artık? Ne dersiniz?

     İşin farklı bir buududa plazalarda çalışan gençlerimizin kariyerleri uğruna çocuklarını kucaklarını geç almak, köylü kızlarımız tarlada, evde, ahırda çalışırken aynı zamanda çocuklarını büyütüyorlar.

      Birileri birilerine ders veriyor ama bu basit paradoksu çözecek kim bilinmez. O zaman Ferdi TAYFUR’un da dediği gibi hadi gel köyümüze geri dönelim.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

11 comments

  1. […] beklerken kendimize olan güvenin de farkına varmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için özgüvenli çocuklar yetiştirmek […]

  2. amarat diyor ki:

    Eda hanım kızları hala ikinci sınıf vatandaş görüyor demişsiniz ama bunun özgüven ile alakası yok.Bu tamamen zihniyet farkı.Ayrıca ailelerin 5-10 çocuk yapmalarınıda övmüyoruz sadece boyle bir durumun olduğunu gözler önüne serdim.buradaki amaç köydeki çocukları övmek değil, şehirdeki çocukların daha da özgüven sahibi olmalarının sağlanması gerektigini vurgulamak yoksa dediklerinize katılmıyor değilim.

  3. eda diyor ki:

    Cocuklara verilen görevler köyde daha fazla evet ama ne yazık ki bu görevler kisiliklerini gelistirmiyor,onların özgüven sahibi olmasını saglamıyor(esege tecavüz eden,kızları hala ikinci sınıf vatandas olarak gören,kan davlarını sürdüren bir nesli göz önünde bulundurursak onların özgüvenlerinin nasıl gelismis! oldugunu görebiliriz).Ayrıca bu görüs sokak cocuklarının özgüvenleri cok gelismis cünkü hayatın yükünü erken yasta omuzlarına alıyorlar,calısıyorlar demeye benzemez mi? keza ailelerinde bundan ötürü eli öpülecek bir tarafı yok adamlar yapıyorlar 5-10 cocuk , tarla-takım oluncada cocukları calıstırıyorlar iste özgüven gelistiricek bir taraf bulamadım ben bu iste,sevgiler.

  4. mehmet diyor ki:

    bu durumun aynısını su an kendim yaşımaktayım. cocukluğumdan bu yana hep el üstünde tutuldum. Eskiden basketbol oynuyodum idmana bile beni babam götürürdü bişey olmasın diye. şimdi zararlarını daha yeni yeni farketmeye başlıyorum. özgüvenim gerçekten yok :(

  5. YELİZ diyor ki:

    BU SİTEYE ÜYE OLMUŞ TÜM YÜREKLERİ TEBRİK EDİYORUM.. İNTERNET ÖYLE BİR BOŞLUKKİ, O BOŞLUĞUN SAÇMA SAPAN SAYFALARINDA KÖRELEN ÇOK FAZLA ÇOCUK VE GENÇ VAR..BÖYLESİ GÜZEL ANLAMLI BİR SAYFADA BULUNMAK GÜZEL… YAZINI ÇOK BEĞENDİM, YORUMLARIN GÜZEL.. İNSANOĞLU YÜREĞİNDEKİLERİ BEYNİNE VE SONRASINDA SAYFALARA AKTARIRKEN KİŞİLİĞİNİN İNCELİKLERİNİ GÜZELLİKLERİNİ YANSITIRMIŞ BERABERİNDE.. GÜZEL YÜREĞİNE SAĞLIK..

  6. YELİZ diyor ki:

    FARKLI KESİMLERDE FARKLI KÜLTÜRLERE SAHİBİZ YÖRESEL OLARAK.. FAKAT GEREK KIRSAL KESİMDE VE GEREKSE ŞEHİRLİ ANLAYIŞI İLE BÜYÜYEN AMA YÜREKLERİ TÜRK OLMUŞLUĞUN AŞKI İLE ÇARPAN, YARADANIN FARKINDA OLUP ONA LAYIK OLMAYI GÜDEN İNANÇLI ÇOK İNSAN VAR.. VE BU YÜREKLERİN GÜNBEGÜN ARTMASIYLA ANCAK GÜVEN VE ARKASINDAN ÇOCUKLARA AŞILAYABİLECEĞİMİZ ÖZGÜVEN GELECEKTİR.. PROBLEMİN BÜYÜĞÜNÜN İNANÇ EKSİKLİĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.. KÖTÜLÜKLERİ GÜVENSİZLİKLERİ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNE YIĞAN İNANÇSIZ İNSANLIĞA BU ZAMANDA GÜVENMEK GERÇEKTEN ÇOK ZOR.. ÇÜNKÜ SORUN İLLAKİ BİZLERİN DİKKATSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANMIYOR, BAZEN BELA ÖYLE BİR GELİP ÇATIYORKİ ALLAH DİLİYORUM HERKESİ HİDAYET ETSİN.. ŞAHSIM ADINA KORKUNÇ DERECEDE HIZLA İLERLEYİP BİZİ ARKASINDAN SÜRÜKLEYEN TEKNOLOJİNİN, İNSANI YORAN ŞEHRİN KALABALIKLARI ARASINDA YAŞAMAKTANSA KÖYDE YAŞAMAYI TERCİH EDERDİM DOĞRUSU.. EN TEMİZ SEVGİLERİN, MUTLULUKLARIN VE HERŞEYİN KATKISIZ OLDUĞU O SADELİĞİN İÇİNDE HERŞEYİN DAHA MASUMANE OLABİLECEĞİ ŞÜPHESİZ.. KEŞKE GÖZLER BUKADAR AÇILIP, ŞEYTANLIKLAR BU DENLİ YOĞUN OLMASAYDI PAYLAŞIMLAR KUCAKLAŞMALAR DAHA KARDEŞÇE VE GÜVEN DAHA MÜMKÜNCE OLABİLİRDİ…

  7. Fatih diyor ki:

    Yazı genel itibari ile bende katılıyorum özgüven eksiliğin üzerinde ailenin çok büyük etkisi var.
    Ama tam anlamı ile de köyde yetişen gençlerin şehirli gençlerle kıyaslayıop şehirlilerde iş yok demekte çok büyük yanlıştır.

  8. amarat diyor ki:

    eleştirim o delkanlılara değil , gençlere özgüvenlerini oluşturmada yardımcı olmayan ailelerinedir.

  9. Fatih Arif Gedik diyor ki:

    hayatta herkesin üstlendiği bi misyon vardır arkadaşım. herkes onu yerine getirir. bence kimseyi bu şekilde eleştirme. o şehirde yetişen gençlerde seni başka bi platformda köydeki yağız delikanlılardan dahi iyi temsil edebilrler.

  10. amarat diyor ki:

    bu yazıyı zaman gazetesi pazar günü yayınlanan gençlik ekine de gönderdim ama yayınlamadılar.ben de çok bependim bu yazımı, beğenmenize sevindim.

  11. tuğba diyor ki:

    gerçekten çok doğru yazmışsınız tebrik ederim

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*