Ramazan Bayramı 2009

Bu sene Ramazan ve Ramazan Bayramı ile ilgili bir kaç kelam etmek istiyorum. Bundan önceki senelerde her nasılsa her daim Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı polemiği yaşanırdı, laik kişiler şeker bayramı demek için bir direniş içinde bulunurlardı.  2009 yılı itibari ile bu inatlarından vazgeçmiş bulunuyorlar. Hiç bir yerde şeker bayramı diyen bir kişiye rastlamadım.

Bu seneki Ramazan ayında dikkatimi çeken bir diğer unsurda ortalıkta hiç imsakiyenin bulunmamasıydı. Bayram namazı saatine bile yılbaşında alınmış fazilet takviminden baktım. Her sene bakkal, kasap, manav, şarküteri, bilimum işyerleri imsakiye dağıtıp sokak ortalarında camii resimleri basılı olan o kağıtlara yazık olurdu. Bu sene bu israftan kaçınılmış ve imsakiyeler pek bastırılmamış. İyi de olmuş.

Bu seneki Ramazan ayında gözüme çarpan bir diğer unsurda hiç bir oruçlu kimse oruç tutmayan kişiyi oruç tutmadığı için dövmedi. Yani bunu her sene görsel medyadan özellikle bir takım medyadan duyardık. Doğruluğu ne kadardır ama bunları izlerdik. Şahsen pek inanmasam dahi bunun varlığı beni rahatsız ederdi. 2009 itibariyle bu haberlerde gündemden düştü.

Bununla birlikte yeni gündemler ortaya çıktı. Bu sene Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi ile, insanlar iftar için hatta sahur için bile piknik yerlerine akın ettiler. Kimileri bundan rahatsızlık duyuyor ve görsel medyaya bunlar yer bulmaya başladı. İşte 10 – 15 sene bu haberleri izleriz artık. Halk sahile akın etmiş, vatandaş isyanda minvalinde haberleri artık gözümüze sokarlar.

Velhasıl, Başta entelektuel.com yazarları olan , Alaattin, Burcu, Fatma, Özkan olmak üzere bütün okurlarımızın ve insanlığın bayramının hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim.

Seneye Ramazan’ı idrak edebilme ümidiyle.

Muhabbetle.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

5 comments

  1. Osmanlı evladı diyor ki:

    Evet insanların dilinde islami kavramlar çoğalıyor;fakat islamiyetin özü hissedilmiyor.Dindarlaşma bilinçlenme oluyormuş gibi gösterilmeye çalışılıyor; fakat din giderek yüzeyselleşiyor.Belden yukarısıyla, giyim kuşamla manevi bir uyanış varmış gibi algılanmaya çalışılıyor;fakat belden aşağısı başka bir zihniyyete hizmet ediyor.Başlardaki örtü çoğalıyor fakat haya örtüsü azalıyor.Çünkü zikrullahla,ibadetle kalpleri terbiye ve tezkiye ederek bir tesettür anlayışı benimsetilmemiş.Daha çok özenti, siyasi kaprisler ve kendi nefsini tatmin aracı olarak başlar kapanmış.Yani içi boş,içi beslenmemiş.Olur olmaz her yüzkızartıcı şarkılı türkülü göbek atılan her ortamda tesettürlü kadın rezaleti.Onun içindeki değer iliklerimize kadar hissedilmedikçe bütün dünya kapansa ne olur.İslamiyyeti siyasete ve siyasetçilere indirgersen olacağı budur.Başında örtü altında daracık pantol.Bu zihniyyet islamiyyete zarar bile verir.Bundan onsene yirmi sene önce baş örtüsü bu kadar revaçta değildi amma baş örtünün ve baş örtülünün toplumda bir değeri vardı.Başı örtülü bir kadına hemen herkes bir değer verir yer gösterirdi.Bugün maalesef Hz.Allahı memnun etmekten ziyade nefisimize bayram ettirme duygusu ile örtündüğümüzden itilen kakılan hiçbir farkı olmayan hatta değerleri dejenere ve istismar eden bir zihniyyet bilinçli olarak türetilmiştir.Ağızda sigara,erkekle el ele ,flörtler,el zinası,göz zinası ve daha neler.Bu mu islamiyyet?Haya örtüsü gittikten sonra kumaş örtüsünün terazide ne ağırlığı olabilir ki?

  2. amarat diyor ki:

    Bana bayram harçlığı veren kimse yok. Olsa hayır demem.:=)

  3. ÖZKAN diyor ki:

    bayramlar tatil demek değildir der dururum hep ama bi şekilde antalyada buldum kendimi, abimler ordaydı yegenlerime harçlık verdim, abimin ise elini öperek verdiğim harçlığın iki katını aldım, mali müşavir oldun hala gözün bayram olunca harçlıkta dedi, ben geleneklerimizi çok seviyorum ve yaşatılması taraftarıyım. umarım herkes etrafındaki çocuklara bayram olduğunu hissettirecek şeyler yapmıştır.

    ..

    tüm okurların (geçmiş )bayramını kutluyorum.
    blog yazarlarımızın da…
    (kadir dışındaki yazar arkadaslarımı tanımıyordum, selam olsun)

  4. amarat diyor ki:

    Bu daha fazla kişi oruç tutuyor denilmiş bir ankette ama ben buna inanmıyorum Alaattin, özellikle gelecek senelerde yazın kendisini daha da çok hissettirmesiyle daha da fazla olacak oruç tutmayan.
    Açıkçası benim yanımda birisi yemek yesin su içsin çok farketmiyor.Tabi bu benim için farketmeyişi başkası açısından da farketmiyor demek değildir.

    Hayırlı Ramazanlar.

    Ayrıca imsakiyenin kriz ile alakası olduğunu düşünmüyorum.Zira marketlerde ramazan boyunca iğne atsan yere düşmüyordu.

  5. Alaattin diyor ki:

    Seninde Şeker bayramın Kutlu Olsun Amarat :)) (Şaka Şaka)

    Bu sene baykal bile ramazan bayramı dedi ya, ben mi şeker dicem :) İmsakiye basılamamasını ekonomik krize yorumluyorum. Bizde vardı İdris bakkal imsakiyesi, ama kalitesiz kağıttan.

    Bu sene oruç tutma oranı yükseldi gibi bir haber yapıldı geçtiğimiz gün medyada. (%70 ) Güzel bir haber olmasına karşın bu senenin benim tarafımdan yapılan ramazan gözlemi; oruç tutmayanların tutanlara saygı gösterme oranında ki düşüştü. Sigara yasağının etkisiyle sokaklara taşan dükkanlarda, pişkin edayla yemek yiyen, çay içenleri çok gördüm.

    Nice insanlar gördüm üstünde elbise yok, Ne elbiseler gördüm içlerinde insan yok.

    Hayırlı Bayramlar…

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*