İstemeseniz de ödemek zorunda olduğunuz 5 vergi türü

Ortalama bir Türkiye’li ile konuştuğunuzda devlet bu kadar hizmet yapıyorsa elbette vergi alacak der fakat iş kendisinin vergi ödemesine geldiğinde huysuzlanır. İşte herkesin huysuzlanmasını gerektirecek ve sürekli karşılaşabileceğiniz 5 vergi türü aşağıda. Yazıyı okuduktan sonra yorumlarınızı esirgemezseniz seviniriz.

1 -KATMA DEĞER VERGİSİ

Maalesef neredeyse satın aldığımız her şeyde Katma Değer Vergisi bulunmaktadır. Bunun için markete gittiğinizde

, akbil dolumu yaptığınızda, isparkta arabanızı park ettiğinizde, araba aldığınızda, ekmek satın aldığınızda, tuvalete gidip tuvalet fişinde dahi görebilirsiniz. Katma Değer Vergisi sıfır olan o kadar az ürün var ki, bunları saysam biz bunları ne zaman tüketiyoruz ki dersiniz. Bunun için sizleri Google’a davet ediyorum.


2- ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

Aşağıda bir telefon faturası yer almakta. Fatura da gördüğünüz üzere telefon faturalarınızda da hem Katma Değer Vergisi hem de Özel İletişim Vergisi ödemektesiniz. Devlet baba aşağıda da gördüğünüz üzere olayı tam anlamayalım diye her vergi için ayrı ayrı matrah çıkartmış bize. Katma Değer Vergisi için matrah farklı

https://kupbezrecepty2.online

, Özel İletişim Vergisi kendi içinde bile ayrı ayrı matrahlar üzerinden hesaplanmakta. Bir tanesi data kullanımı üzerinden %5 Özel İletişim Vergisi hesaplanmakta, ayrıca Konuşma, ve SMS üzerinden %25 Özel İletişim Vergisi hesaplanmakta. Buradan da anlaşılacağı üzere yakında Data kullanımından alınan %5’lik Özel İletişim Vergisi yakında %25’e çıkar.


3- GELİR VERGİSİ

İşçinin kanayan yarasıdır. Zira işçinin maaşı daha eline geçmeden devlet baba işverenine işçinin ödeyeceği maaşı kesmesini ve kendisine yatırmasını ister. Bu arada işçinin maaşından anında kesilen Gelir Vergisi ve Damga Vergisi işveren tarafından izleyen ayın 26. gününe kadar ödemekle mükellef

buy doxycycline online

, tabii 26 gün sizden kestiği paraları bankaya koyup işletebilir de. Devlet işçilere güvenmeyip patrona güveniyor. Bizim vergimizi ödemeyip patronların ödeyeceğini sanıyor. Fakat son günlerdeki vergi yapılandırmasını görünce bunların da vergilerini zamanında ödemediğini görebiliyoruz. Ayrıca devletin bizlerin maaşından %35 bile vergi kesebildiği sistem nasıl adil olur ve buna hangi insan normal olarak arşılar bilemiyoruz.


4-DAMGA VERGİSİ

Hadi kira kontratosunda anlarım da işçinin maaşından damga vergisi almak nedir? Maaşınızda fark bile etmediğiniz, Gelir Vergisi gibi adını bile belki bilemediğiniz Damga Vergisi. Oranı az, 0,00759 gibi bir oran ama yine de devlet sizden bu parayı almakta. Devlet te bunu bir maddeye bağlamış ve demiş ki; ”
b) Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar  için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kâğıtlar.”

5-ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ

Araç alımlarınızda fark etmeden Katma Değer Vergisi ve Özel tüketim Vergisi ödemektesiniz. Aşağıda bulunan Mercedes C180 liste fiyatında 71.712 TL’lik araç için 32.270,40 TL Özel Tüketim Vergisi ve bu verginin de dâhil olduğu matrah üzerinden 18.716,83 TL Katma Değer Vergisi ödemek zorundasınız. Bu arada Özel Tüketim vergisi her işlemde yoktur. Şu şekilde anlatayım. Misal bir işyeri bir araba aldığında hem Özel Tüketim Vergisi hem de Katma Değer Vergisi öder ama bu kişi daha sonra bu aracı başka bir kişiye sattığında Özel Tüketim Vergisi faturada bulunmaz sadece Katma Değer Vergisi oluşur. Bir başka deyişle, Özel Tüketim Vergisi bir ürünü satın alan ilk kişi sizseniz ödeyeceğiniz bir vergi türüdür.

entelektüel

Edebiyatı sever, şiir dinlemeyi sever, liberal ve politik bir kişidir.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*